Fra Svalbard til Jan Mayen og Beerenberg - Norges eneste vulkan

68.800,-

17. juni - 1. juli 2022

15 dager

Dette er ekspedisjonen for de aller mest eventyrlystne. Vi skal ikke bare på en usedvanlig seiltur til Jan Mayen, men vi skal også forsøke å klatre til toppen av fjellet Beerenberg; Norges eneste aktive- og verdens nordligste vulkan.

Dette er ekspedisjonen for de aller mest eventyrlystne. Vi skal ikke bare på en usedvanlig seiltur til Jan Mayen, men vi skal også forsøke å klatre til toppen av fjellet Beerenberg; Norges eneste aktive- og verdens nordligste vulkan.  


Ekspedisjonen gjennomføres med vår 70 fots store ekspedisjonsbåt Valiente og seilasen over tar 4-5 dager. Fremme på Jan Mayen etablerer vi leir på stranda som base for turer rundt på denne vakre og utilgjengelige øya, og vi forbereder oss på å bestige den 2277 meter høye toppen. 

Under seilasen fra Longyearbyen over til Jan Mayen får vi virkelig kjenne på storhavet. Vi vet aldri hva slags vær vi får, men vi seiler på et gunstig tidspunkt for denne delen av Arktis, så vi satser på god bør og mest mulig tid på Jan Mayen. Dette blir opplevelsesrike dager på havet hvor vi kommer til å bli godt kjent med hverandre. Alle ombord er med som mannskap og vi seiler døgnet rundt. Holder du øyne åpne og stø kurs mot Jan Mayen i det fjerne så er det store sjanser for å se hval og springere i havet. I disse farvannene på denne tiden av året har vi full midnattsol og det vil være lyst hele døgnet, noe som alltid er et godt utgangspunkt for en opplevelsesreise.  

Fremme på Jan Mayen etablerer vi leirplass på stranda, som utgangspunkt for utforsking og oppdagelsene på land, og for bestigningen av Beerenberg. Det er topp-turen som er første prioritet og som vi går igang med så snart vi har et passende værvindu! 

På denne turen tar vi som arrangør av oss logistikken og forbereder alt fellesutstyret som trengs for en slik tur. Ved oppmøte går vi sammen gjennom alt utstyr, fordeler og pakker, og vi jobber som et lag med på å etablere leir, ta del i matlaging og andre praktiske gjøremål underveis. Båten vil være tilgjengelig i nærheten av stranda, så ved behov vil det være mulig å frakte personer og varer frem og tilbake. Været avgjør likevel om det er forsvarlig å komme seg frem og tilbake mellom båten og land, og vi må hele tiden vurdere risiko. 

Vår erfarne guide og ekspedisjonsleder vil planlegge bestigningen til toppen og turene på land i samarbeid med deltagerne. Vi har stort fokus på sikkerhet og vi gjennomgår ruta og planene nøye sammen, slik at alle til enhver tid er informert og involvert. Som lag står vi sammen. Turen til toppen er ikke veldig teknisk krevende, men deler av oppstigningen går over isbre der vi bruker tau, stegjern og isøks, og går i taulag. Den største utfordringen er likevel lengden på turen. Vi regner med å bruke rundt 30 timer på turen opp og ned, uten mulighet for å slå opp telt underveis pga. de spesielle fredningsbestemmelsene på øya. Mye av tiden og kreftene, vil gå til innmarsj fra leirplass til foten av fjellet, og når vi er kommet oss dit har vi en av landets seigeste bakker foran oss på 2200 meter. Tidligere år har vi fått hjelp med frakt av utstyr inn til foten av fjellet, men det er ikke noe vi kan regne med og vi må bare se det an fra gang til gang.   

Et godt alternativ vi har er å sove noen timer under åpen himmel eller i vindsekker underveis. På turen i 2019 valgte gruppa å sove noen timer oppe på breen, og det fungerte bra. Det er absolutt å foretrekke med et par timers søvn i løpet av denne lange turen.

Dette er en ekspedisjon der flere faktorer må spille sammen for suksess; været er den største usikkerhetsfaktoren både for fjellturen og seilasen til Jan Mayen, men også gruppa og hver og ens fysiske form spiller inn. I tillegg skal det tekniske med båt og utstyr klaffe. Vi skal gjøre vårt for at alt klaffer, men kan, som alltid på en ekspedisjon som dette, ikke garantere at vi når toppen. 

Jan Mayen er ingenmannsland. Blir noen skadet er det ikke bare å bli henta med helikopter, selv om den norske stasjonen der har noe ressurser. Med tanke på hvor vi befinner oss og naturens krefter i Arktis tar vi alle forhåndsregler og forbereder oss for en tøff tur opp og ned fra fjellet. 

Fra SeilNorge stiller vi med 2-3 skippere og mannskap, alle dyktige og erfarne seilere, hvorav minst to av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. I tillegg har vi med oss en guide og ekspedisjonsleder som er ansvarlig for turen på land. 

Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på disse turene, men vår 70 fots store ekspedisjonsbåt Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i arktiske farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her

Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for sommerens ekspedisjon til Jan Mayen?

Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe. På Jan Mayen, Svalbard og Grønland følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.  


Jeg vil gjerne oppsummere med først og fremst å takke Seil Norge for et tvers gjennom GODT gjennomført opplegg… Seil Norge skal ha og få mine beste anbefalinger, dere burde ha en slik tur hvert år!

Petter, deltager 2019

Lignende turer