I Amundsens kjølvann: Med seiljakta Alma over Barentshavet.

29.500,-

25. april - 2. mai 2022

8 dager

Velkommen ombord for en helt unik turopplevelse! Vi inviterer deg med på en autentisk ekspedisjon som i gode, gamle dager. Med vår tradisjonsrike ekspedisjonsskute; Alma, skal vi krysse Barentshavet over til Svalbard. Alma er en litt mindre kopi av Amundsens ekspedisjonsskip Gjøa. På samme måte som Amundsen og hans mannskap satte kursen nordover for å bli de første til å seile gjennom Nordvestpassasjen, skal vi nå seile vår tradisjonelle ekspedisjons-båt til Svalbards isfylte farvann!

På denne turen vil du få muligheten til å ankomme Svalbard på en måte som få har gjort før deg nå i moderne tid. Men som var eneste mulighet for å besøke øygruppa i tidligere tider. Med klassisk seilbåt som transportmiddel kommer vi tett på naturkreftene over Barentshavet og vi har mulighet til å stoppe innom Bjørnøya om vær, vind og bølger tillater det. Ikke minst kommer vi tett på naturen og dyrelivet gjennom hele turen, og spesielt ila. de siste dagene langs kysten opp til Longyearbyen. Vi skal få vind i seilene, saltvann i håret og oppleve masse underveis!

Turen er på totalt 600 nautiske mil. Kryssingen av Barentshavet er en fantastisk opplevelse, og vi seiler gjennom den lyse polarnatten på vår vei mot målet. I det vi forlater fastlandet for godt har vi kun hav foran oss inntil vi kommer til Bjørnøya, som er litt over halvveis. I det vi når sydspissen på Svalbard blir vi møtt av den typiske Svalbard-naturen med sine ikoniske fjell, dype fjorder og isbreer. Vi planlegger å seile innom en av fjordene sørvest på Spitsbergen; Hornsund eller Bellsund, før Isfjorden. Her kommer vi kanskje helt innpå noen av de mektige breene som kalver i fjorden her. Et spektakulært skue. Har vi nok tid seiler vi også innom den russiske bosetningen Barentsburg, før vi ankommer Longyearbyen.

Det beste med denne turen er likevel hvilket fartøy vi skal legge i vei med!
Vårt siste tilskudd i flåten; Alma er en nesten helt ny klassisk Hardangerjakt på 45 tonn. Bygd av båtbyggermiljøet på Karmøy fram til 2012 og utstyrt for seilas i de mest avsidesliggende farvann. Dette er en skikkelig utendørsbåt! Og en skute hvor vi virkelig kan leve oss inn i hvordan det har vært for Amundsen og hans mannskap ombord i Gjøa på deres ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen for over 100 år siden. I en nesten identisk båt, bare omlag 20 fot større enn vår Alma.

Alma er likevel en svært trygg og solid båt, med nok komfort for oss moderne mennesker. Med stor plass under dekk, en trivelig bysse midtskips, sentralfyrt varmeanlegg og komfortable senger med varme dundyner og -puter. Bilder og mer info om Alma finner du her.

Vår skipper og co-skipper ombord vil inkludere alle i seilingen underveis, noe som jo er det morsomste med en slik tur, og som vi er helt nødt til med en klassisk båt som dette. Ved turstart deler vi alle ombord inn i vaktlag. Og om vi har mange nok påmeldt opererer med en vaktrotasjon hvor du som medseiler og deltaker vil ha 4 timer på vakt og 8 timer av. Vi roterer på vaktene blant vaktlagene, slik at en jevnt over har to netter med nattevakter, også en natt uten nattevakter. Likevel er det ofte nattevaktene i den lyse polarnatten med kun vind og bølgeskvulp å høre, som skaper de flotteste minnene! Når vi så kommer til Bjørnøya og til Svalbard tilpasser vi dette best mulig til å kunne gjøre krumspring og oppdage på land.

Enten du er tradisjonsbåt-entusiast, ønsker nye seilopplevelser, lære mer om seiling og havkryssing med stor båt, eller late som du er Amundsen for en liten uke, så er dette en ypperlig arena og anledning! Seilingen kommer i tillegg til opplevelsene underveis noe som gjør dette til en stor naturopplevelse!

Denne turen går av stabelen i månedsskiftet april-mai, og på denne tiden av året kan vi få en del vær og vind ute i Barentshavet. Båten Alma er imidlertid en særdeles sjøsterk båt som tåler det aller meste, og som vi er helt trygge på for en tur over havet også på våren. Så spørsmålet underveis blir heller om mannskapet klarer å holde seg på rett kjøl? :)

Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe. På Svalbard følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.


Turen over Barentshavet var helt rå! En mektig opplevelse langt til nord jeg aldri kommer til å glemme. Utrolig kjekt å få være med å gjøre ting jeg ikke kan - takk for tilliten. Og gåturen over Bjørnøya var høydepunktet for meg. Landskapet og fuglelivet var helt spesielt.

Pernille Arnet

Lignende turer