23. september - 7. oktober 2023
15 dager
Like over Nordsjøen, vest for Vestlandet, ligger det et eventyrland og seiler-paradis som venter på å bli oppdaget. Siden før vikingtiden har våre norrøne forfedre hatt tette bånd og til tider hersket over disse øygruppene i vest. Både Shetland, Orknøyene og deler av Skottland har tidligere vært del av det norske riket, og vi skal holde utkikk etter sporene av det norrøne på denne turen forbi hele denne rekka med spennende plasser på vei hjem fra Skottland til Norge.
Denne ekspedisjonen byr på et hav av ulike opplevelser, bokstavelig talt og er en god blanding mellom seilas, kulturliv, natur og pub-besøk. Først skal vi utforske noen av øyene på vestkysten av Skottland før vi tar med båten på fjelltur. Gjennom den Kaledonske Kanal får vi seilt på tur i det skotske høylandet. På det høyeste er vi hele 32 meter over havnivå med den svære ekspedisjonsbåten vår. Dette høres kanskje ikke så høyt ut, men her er tregrensa lav og vi får virkelig følelsen av å seile gjennom fjellheimen. Som å være på tur med seilbåt i Jotunheimen!
Videre fra Inverness går turen nordover mot Orknøyene, og vi utforsker disse over 70 øyene med spennende klippekyster og kritthvite sandstrender. Fair Isle og Shetland ligger også på rekke og rad nordover langs ruta vår på denne turen. Etappene mellom disse øygruppene er stort sett bare dagsetapper, så vi får god tid til å utforske de små landsbyene, strendene, øyene, pubene og bakeriene her underveis. Her får vi et godt innblikk i både historien og de viktige kysttradisjonene til disse mer utilgjengelige øyene. De historiske båndene mellom Norge og alle disse øygruppene er sterke, og som moderne vikinger fra Norge er vi vant til å bli tatt godt imot underveis.
På denne turen får vi likevel testet seilegenskapene til både oss selv og skuta, med en lengre havkryssing av Nordsjøen tilbake til Norge. Her ute på denne tiden av året får vi virkelig kjenne på naturkreftene. Og du får ta del i mestringsfølelsen det gir når vi som lag seiler ekspedisjonsskuta trygt og godt over havet. Ingenting er som å surfe ned en ordentlig bølge med hele denne skuta ute på storhavet! Og kanskje attpåtil med en finnhval i hælene? Som i filmklippet fra en av våre tidligere turer fra Shetland til Norge på link her.
Denne turen er for deg som ønsker deg en seilekspedisjon med nok tid til landliv, kultur og natur underveis. Turen byr på en velbalansert blanding mellom innlandsseilas, kystseilas og havseilas, og mellom restaurantbesøk, fotturer og sightseeing. Dette er turen for deg som vil oppleve den Kaledonske kanal med seilbåt, og for deg som har drømt om å besøke Orknøyene, Fair Isle og Shetland, på den skikkelige måten for seil.
Fra SeilNorge stiller vi med skipper, co-skipper og guide, i tillegg til evt. ekstra mannskap. Alle gode seilere, hvorav minst en av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og fordeler alle inn i vaktlag. Vi roterer mellom vaktlagene og går 4 timer på og 8 timer av. I tillegg legger vi inn et par kortere vakter i rotasjonen på ettermiddagen, slik at vi også roterer på nattevaktene mellom vaktlagene.
Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vår 70 fot store ekspedisjonsbåt; Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i alle verdens farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.
Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for høstens langtur fra Skottland til Norge, via Caledoniakanalen, Orknøyene og Shetland?
Våre nordlige farvann er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe.
“
It was an amazing trip/experience. From an inexperienced sailor's perspective, I felt that the trip was the perfect format as things started off pretty smoothly during our sail through the Caledonian Canal before gradually ramping up in difficulty as we sailed through The Orkneys, Fair Isle, Shetland, and then finally our crossing to Norway. The boat and crew were all great and did an awesome job of organising excursions/activities as well as letting everyone be involved with the sailing and navigation on board. We were incredibly lucky that two of the guests/crew happened to be professional chefs so the food was way beyond expectations.
Josef
Dag 1: Turstart i Oban
Vi møtes klokken 17.00 på kaia i Oban. Vi starter med å bli kjent med hverandre, båten og utstyret før vi går gjennom planen for ekspedisjonen. Livet ombord på tur krever samarbeid, og før avreise går vi gjennom rutiner og prosedyrer ombord, for seilas og for nødsituasjoner. Allerede denne første ettermiddagen planlegger vi å kaste loss og kommer oss forhåpentligvis helt til Tobermory på Isle of Mull. Kanskje vi atpåtil får med oss et besøk på det lille whiskey-destilleriet her.
Dag 2: Seilas rundt de indre Hebridene
Første morgen på eventyr byr på seilas rundt Isle of Mull og de andre øyene som utgjør de indre Hebridene. Vi benytter sjansen nå i starten til å gå igjennom grunnleggende seil-teori og -praksis. Slag og jibb, skjøter og fall, det er mange ord som skal læres på de neste ukene. Underveis i vest-Skottlands skjærgård har vi og et utvalg av hvite strender, små laguner og sceniske bukter å velge mellom for et stopp på anker underveis. Vi spiser middag ombord underveis mens vi har kurs innover “fjorden” Loch Linnhe denne kvelden.
Dag 3: Fort Williams - inngangsporten til den Kaledonske Kanal
Vi våkner opp i Fort Williams til en passe tidlig frokost denne morgenen. Denne lille byen ligger ved foten av Skottlands og UK sitt høyeste fjell Ben Nevis, og er inngangsporten til den Kaledonske Kanal. Her er det om å gjøre å få startet gjennomfarten ved første mulige broåpning. Vi skal gjennom et helt sett av sluser opp mot den første store sjøen kanalen går via; Loch Lochy. Vi seiler så langt gjennom kanalen vi kommer før slusene og broene stenger utpå ettermiddagen. For kvelden fortøyer vi ved en av de koselige landsbyene langs kanalen og ser om vi finner en typisk skotsk pub i nærheten.
Dag 4: Finner vi sjømonsteret i Loch Ness?
Gjennom dagene i kanalen glir det flotte landskapet i det Skotske Høylandet forbi mens vi lurer oss igjennom sluser og venter på broåpninger. Vi når likevel høydepunktet når vi kommer til den største av sjøene i kanalen, den mytiske Loch Ness. Sjøen i seg selv utgjør omlag halve lengden av hele kanalen, og med god bør kan vi få en skikkelig god seildag her. Ikke minst må vi selvsagt holde skarp utkikk etter sjømonsteret som lurer nede i dypet under oss her. Etter en fin seildag får vi kanskje tid til en liten fjelltur fra kveldens havn?
Dag 5: Tilbake til saltvannet ved Inverness
Siste dag i kanalen er selve eksamen. Nå skal vi forsere et utvalg sluser og time broåpninger av både vei- og togbroer, før vi igjen får saltvann under kjølen. Denne formiddagen vil det mest sannsynlig bli mulighet for litt sightseeing i Inverness for de som vil det, og så seiler vi allerede denne ettermiddagen nordover langs Skottlands nordøst-kyst mot Orknøyene!
Dag 6 - 8: Til Orknøyene og utforsking på land
Fra Inverness til de sørligste Orknøyene bruker vi, med grei bør, litt under et døgn. Vel framme i denne øy-skjærgården bruker vi et par dager på å utforske både de historisk interessante plassene, og den flotte naturen øygruppa byr på. Av plassene vi må få med oss er Scapa Flow, den store, godt beskytta og gjemte naturhavnen som britene brukte som base for sin uovervinnelige marineflåte både under første og andre verdenskrig. Og vi kommer selvfølgelig ikke unna å legge til i hovedstaden på øygruppa; Kirkwall. Her finner vi også Skottlands nordligste single malt whiskey-distillery; Highland Park. Dette må vi avlegge et grundig visitt...
Dag 9: Seilas til Fair Isle
Nordover fra Kirkwall er det en lang dagsetappe via de nordligste Orknøyene til Fair Isle. En frodig perle midt mellom Orknøyene og Shetland. Denne enslige lille øya består i hovedsak av grønne bølgende enger, og lange hvite sandstrender, og er et perfekt mellomstopp på vei fra Orknøyene til Shetland.
Dag 10 - 12: Shetland
Vel inne blant fjordene på Shetland ser vi an hva vi gjør og hvordan vi tilbringer tiden, men vi prøver få kommet innom hovedstaden Lerwick. Vi er ennå ikke helt hjemme så vi må følge med på værmeldingen ift. siste etappen hjem over Nordsjøen. Her får vi igjen se våre norrøne forfedres inflytelse, og Shetlenderne er tydelig mer norrøne enn andre Skotter. Om tiden og været tillater er et stopp ved de arkeologiske utgravingene på Jarlshof, helt sør på øya Mainland, noe vi vil få til. Det er her man tror de første som ankom Shetland landet for mellom 5000 og 6000 år siden.
Dag 13 - 14: Over Nordsjøen mot Norge
Siste etappe over Nordsjøen er på 180 nautiske mil fra Shetland til Bergen. Vind og vær vil preger hvor vi krysser fra, og hvor på Vestlandet vi først får landkjenning, men turen ender uansett i Bergen. Om vi seiler over litt tidligere kan vi kanskje få tid til å stoppe innom noen flere steder oppover norskekysten, også. En bonus til det hele!
Dag 15: Avslutning i Bergen
Vi planlegger å ankomme Bergen kvelden før siste dag, så vi får avsluttet her med en god middag og godt drikke på land. Vi vil uansett være i havn så vi rekker å pakke sammen sakene våre, vaske oss ut av båten og mønstre av for denne gang innen kl. 12.00. Takk for en alle tiders tur i vikingenes kjølvann!
Programmet
Programmet må sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden det oppe i nord og i Arktis er et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Skottland/Oban
Fra Oban på nordvest-kysten av Skottland er det enkelt å komme seg til/fra. Det går både tog og buss til både Glasgow og Edinburgh, hvorfra det er enkelt å fly til/fra Norge. Det går også dag og natt-tog fra Oban/Glasgow helt til London.
Reise Bergen
Til og fra Bergen er Bergensbanen over fjellet til Oslo et selvsagt valg om du reiser den veien, med et utvalg avganger daglig inklusive nattog. Det går en rekke busser og hurtigbåter nord og sørover kysten, om du skal den veien. Og Flesland har flygninger både innenlands og utlenlands.
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge din kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for en prat om sikkerhet og risiko på våre turer.
Sikkerhet og risiko - ekspedisjon
På våre ekspedisjonsturer krysser vi havstrekk over flere dager, og/eller seiler vi inn i områder langt fra folk og med ekstra risikomomenter, som sjøis og dårligere sjøkart. Dette er ekstra risikofaktorer, som vi håndterer ved å ha ekstra fokus på de situasjonene vi kan komme opp i blant alle våre mannskaper som seiler denne typen turer. Vi seiler i disse områdene kun i de mest optimale sesongene; og benytter oss av større og svært solide båter, som både er utstyrt og dimensjonert for å takle denne typen ekspedisjonsturer og farvann svært godt. Vi er helt klare på at seiling er den tryggeste og mest tilgjengelige måten å besøke disse svært utilgjengelige plassene. Imidlertid innebærer all seiling generelt, og særlig seiling i arktiske strøk og over åpent hav, en viss risiko som du må være klar over og villig til å ta. Ta gjerne kontakt med oss for en prat og veiledning om risiko.
Nivå på turen
Dette er en seilekspedisjon hvor vi skal krysse en eller flere havstrekk over flere døgn. En utrolig flott og spesiell opplevelse! Du trenger ikke å ha seilt før for å være med ombord, og vi har både med folk som aldri har seilt før og erfarne seilere. Er du nybegynner så ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer. Vi er tilsammen også godt med mannskap ombord hver båt, og deler inn i vaktlag slik at vi lærer av og får utfordret og hjulpet hverandre.
Båtene vi seiler på våre ekspedisjoner er store, robuste og ligger godt i sjøen. Været styrer vi likevel ikke over, og vi må være forberedt på vind og sjø som vi møter utaskjærs. Fra laber bris til seiling i hardt vær med flere meter store bølger, og nærheten til naturkreftene på en slik ekspedisjon er noe de fleste opplever som svært unikt og givende!
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. En del jakker er kanskje ikke vanntette “nok”, og ikke så gode på saltvann, så du kan vurdere feks en Oljehyre til å ta på ytterst på de våteste dagene (inkludert for utlån ombord i Alma). Et par høyere gummistøvler for ilandstigning fra jolla er veldig greit å ha, i tillegg til innesko å ha under dekk. Ute på storhavet og i Arktis er det kaldt selv på sommeren, så ta med både badetøy og godt med varme klær. I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, og såfremt du ikke er på en tur med kokk går dette på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av turen setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det så godt vi klarer.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Vi deler alle opp i vaktlag på starten av turen og har et vaktskjema hvor vi bytter på vaktene gjennom døgnet. Du vil gå 4 timer på og 8 timer av, og ha nattevakt to netter også en natt fri. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har ønsker eller reservasjoner.
På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke bøttevis med vann. Vi lærer å ikke sløse med ferskvannet, og det vil dermed heller ikke være mulig å dusje hver dag. Men morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse. De er nok flest personer mellom 25-55 med oss på tur. Antall deltagere varierer fra tur til tur, men vi er stort sett 6-11 personer med på disse turene.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.