Med Valiente fra Skottland til Norge - via Kaledonske kanal, Orknøyene og Shetland

48.200,-

23. september - 7. oktober 2023

15 dager

Like over Nordsjøen, vest for Vestlandet, ligger det et eventyrland og seiler-paradis som venter på å bli oppdaget. Siden før vikingtiden har våre norrøne forfedre hatt tette bånd og til tider hersket over disse øygruppene i vest. Både Shetland, Orknøyene og deler av Skottland har tidligere vært del av det norske riket, og vi skal holde utkikk etter sporene av det norrøne på denne turen forbi hele denne rekka med spennende plasser på vei hjem fra Skottland til Norge.

Denne ekspedisjonen byr på et hav av ulike opplevelser, bokstavelig talt og er en god blanding mellom seilas, kulturliv, natur og pub-besøk. Først skal vi utforske noen av øyene på vestkysten av Skottland før vi tar med båten på fjelltur. Gjennom den Kaledonske Kanal får vi seilt på tur i det skotske høylandet. På det høyeste er vi hele 32 meter over havnivå med den svære ekspedisjonsbåten vår. Dette høres kanskje ikke så høyt ut, men her er tregrensa lav og vi får virkelig følelsen av å seile gjennom fjellheimen. Som å være på tur med seilbåt i Jotunheimen!


Videre fra Inverness går turen nordover mot Orknøyene, og vi utforsker disse over 70 øyene med spennende klippekyster og kritthvite sandstrender. Fair Isle og Shetland ligger også på rekke og rad nordover langs ruta vår på denne turen. Etappene mellom disse øygruppene er stort sett bare dagsetapper, så vi får god tid til å utforske de små landsbyene, strendene, øyene, pubene og bakeriene her underveis. Her får vi et godt innblikk i både historien og de viktige kysttradisjonene til disse mer utilgjengelige øyene. De historiske båndene mellom Norge og alle disse øygruppene er sterke, og som moderne vikinger fra Norge er vi vant til å bli tatt godt imot underveis. 


På denne turen får vi likevel testet seilegenskapene til både oss selv og skuta, med en lengre havkryssing av Nordsjøen tilbake til Norge. Her ute på denne tiden av året får vi virkelig kjenne på naturkreftene. Og du får ta del i mestringsfølelsen det gir når vi som lag seiler ekspedisjonsskuta trygt og godt over havet. Ingenting er som å surfe ned en ordentlig bølge med hele denne skuta ute på storhavet! Og kanskje attpåtil med en finnhval i hælene? Som i filmklippet fra en av våre tidligere turer fra Shetland til Norge på link her.


Denne turen er for deg som ønsker deg en seilekspedisjon med nok tid til landliv, kultur og natur underveis. Turen byr på en velbalansert blanding mellom innlandsseilas, kystseilas og havseilas, og mellom restaurantbesøk, fotturer og sightseeing. Dette er turen for deg som vil oppleve den Kaledonske kanal med seilbåt, og for deg som har drømt om å besøke Orknøyene, Fair Isle og Shetland, på den skikkelige måten for seil.


 


Fra SeilNorge stiller vi med skipper, co-skipper og guide, i tillegg til evt. ekstra mannskap. Alle gode seilere, hvorav minst en av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og fordeler alle inn i vaktlag. Vi roterer mellom vaktlagene og går 4 timer på og 8 timer av. I tillegg legger vi inn et par kortere vakter i rotasjonen på ettermiddagen, slik at vi også roterer på nattevaktene mellom vaktlagene.


Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vår 70 fot store ekspedisjonsbåt; Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i alle verdens farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.


Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for høstens langtur fra Skottland til Norge, via Caledoniakanalen, Orknøyene og Shetland?


 


Våre nordlige farvann er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe.


It was an amazing trip/experience. From an inexperienced sailor's perspective, I felt that the trip was the perfect format as things started off pretty smoothly during our sail through the Caledonian Canal before gradually ramping up in difficulty as we sailed through The Orkneys, Fair Isle, Shetland, and then finally our crossing to Norway. The boat and crew were all great and did an awesome job of organising excursions/activities as well as letting everyone be involved with the sailing and navigation on board. We were incredibly lucky that two of the guests/crew happened to be professional chefs so the food was way beyond expectations.

Josef

Lignende turer