Med Valiente fra Skottland til Norge - via Kaledonske kanal, Orknøyene og Shetland

48.200,-

21. september - 5. oktober 2023

15 dager

Like over Nordsjøen, vest for Vestlandet, ligger det et eventyrland og seiler-paradis som venter på å bli oppdaget. Siden før vikingtiden har våre norrøne forfedre hatt tette bånd og til tider hersket over disse øygruppene i vest. Både Shetland, Orknøyene og deler av Skottland har tidligere vært del av det norske riket, og vi skal holde utkikk etter sporene av det norrøne på denne turen forbi hele denne rekka med spennende plasser på vei hjem fra Skottland til Norge.

Denne ekspedisjonen byr på et hav av ulike opplevelser, bokstavelig talt. Først skal vi ta med båten på fjelltur. Gjennom den Kaledonske Kanal får vi seilt på tur i det skotske høylandet. På det høyeste er vi hele 32 meter over havnivå med den svære ekspedisjonsbåten vår. Dette høres kanskje ikke så høyt ut, men her er tregrensa lav og vi får virkelig følelsen av å seile gjennom fjellheimen. Som å være på tur med seilbåt i Jotunheimen!

Videre fra Inverness går turen nordover mot Orknøyene, og vi utforsker disse over 70 øyene med spennende klippekyster og kritthvite sandstrender. Fair Isle og Shetland ligger også på rekke og rad nordover langs ruta vår på denne turen. Her får vi et godt innblikk i både historien og de viktige kysttradisjonene til disse mer utilgjengelige øyene. De historiske båndene mellom Norge og alle disse øygruppene er sterke, og som moderne vikinger fra Norge er vi vant til å bli tatt godt imot underveis.

På denne turen får vi også utfordret oss med et par kortere og en lengre havkryssing. Hvor kryssingen av Nordsjøen tilbake til Norge blir høydepunktet. Her ute på denne tiden av året får vi virkelig kjenne på naturkreftene. Og du får ta del i mestringsfølelsen det gir når vi som lag seiler ekspedisjonsskuta trygt og godt over havet. Ingenting er som å surfe ned en ordentlig bølge med hele denne skuta ute på storhavet! Og kanskje attpåtil med en finnhval i hælene? Som i filmklippet fra en av våre tidligere turer fra Shetland til Norge på link her.


Denne turen byr på en velbalansert blanding mellom innlandsseilas, kystseilas og havseilas. Dette er turen for deg som vil oppleve den Kaledonske kanal med seilbåt, og for deg som har drømt om å besøke Orknøyene, Fair Isle eller Shetland. Den er for deg som vil prøve deg på og lære masse om havseilas med en skikkelig solid ekspedisjonsbåt.Fra SeilNorge stiller vi med skipper, co-skipper og guide, i tillegg til evt. ekstra mannskap. Alle gode seilere, hvorav minst en av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og fordeler alle inn i vaktlag. Vi roterer mellom vaktlagene og går 4 timer på og 8 timer av. I tillegg legger vi inn et par kortere vakter i rotasjonen på ettermiddagen, slik at vi også roterer på nattevaktene mellom vaktlagene.

Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vår 70 fot store ekspedisjonsbåt; Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i alle verdens farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.

Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for høstens langtur fra Skottland til Norge, via Caledoniakanalen, Orknøyene og Shetland?Våre nordlige farvann er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe.


The first time I sailed the arctic ocean, in sailingboat perfectly built for it. I look forward to new adventures with S/Y Valiente and the perfect organizer Sail Norway

Per-Oluf

Lignende turer