Svalbard - Opp nordvestkysten til iskanten eller øyene lengst nord

47.900,-

9. juli - 18. juli 2023

10 dager

Velkommen ombord på vår ekspedisjon der vi seiler helt opp til iskanten eller Sjuøyane lengst nord på Svalbard. Stemningen, roen og lydene langs iskanten er noe av det råeste vi vet, og derfor har vi iskanten i nord som mål og fokus for denne ekspedisjonen. Imidlertid er iskanten stadig i bevegelse, og de siste årene har den vært for langt unna midt på sommeren. Da seiler vi i stedet til Nordaustlandet og Sjuøyane, som er Norges aller nordligste øygruppe. Underveis på denne turen tilbringer vi flere dager langs nordvestkysten av Spitsbergen som med sine majestetiske fjorder og fjell, store isbreer, dyreliv, og steder med mye historie og kultur å by på, er en deilig kontrast til de mer ekstreme områdene aller lengst nord.

For denne turen er målet å komme helt opp til iskanten og Sjuøyane som er de nordligste øyene på Svalbard. Hvor mange av av de syv Sjuøyane vi kommer til er helt avhengig av isen og hvor langt sør den brer seg. Som oftest ligger iskanten langt nok nord til at vi kommer frem til de fleste øyene her oppe, men noen år er det ikke mulig. Kanskje vi atpåtil kommer oss i land på Norges aller nordligste punkt, Rossøya! Det er like spennende hvert år. 

Iskanten er i seg selv noe av det mest mangfoldige og yrende miljøet helt her oppi i høy-arktis. Her finner vi et yrende dyreliv både over og under vann. Visste du at isen tilogmed huser sine egne tilpassa algearter som vokser på undersiden av sjøisen? Polartorsken, som har frostveske i årene, er også en viktig brikke i økosystemet langs iskanten, som igjen blir jaktet på av sel og hval. På denne turen får vi oppleve et yrende fugleliv, kanskje vi møter den meget sjeldne ismåka? Og så speider vi selvsagt døgnet rundt etter dronninga av arktis; isbjørnen! Som også er uløselig knyttet til sjøisen og iskanten.

Langs nord- og nordvestkysten er vi langt utenfor områdene som vanligvis er tilgjengelig fra Longyearbyen, og du vil dermed få oppleve mye nytt, enten du har vært på Svalbard flere ganger før, eller dersom dette er din første tur til landet nordafor nordavinden. Underveis oppover nordvestkysten seiler vi innom mange fjorder og isbreer; Kongsfjorden, Krossfjorden, Lilliehöökfjorden, Magdalenafjorden, og Bockfjorden er de mest kjente. Av de utallige isbreene er Kongsbreen, Lillehöökbreen og Monacobreen de største.

På Svalbard er det midnattsol frem til langt uti august, så det vil være lyst døgnet rundt. Du vil få et flott møte med det vakre og ubebodde arktiske landskapet. På nord-vestkysten kan vi også håpe å få torsk på kroken, som kommer godt med i matlagingen underveis. Med seilbåten som vår mobile base kommer vi tett på naturen og dyrelivet, og vi er fleksible i forhold til værforhold og hvor vi ankrer opp og går i land.Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vår 70 fots store ekspedisjonsbåt Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i arktiske farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.

Fra SeilNorge stiller vi med skipper og bestemann (co-skipper), og en dedikert Svalbard-guide med utpreget erfaring fra Svalbard. Vi i mannskapet vil fungere som guider og isbjørnvakter når vi er på land. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Med unntak av opphold på land og langs iskanten så seiler vi rundt døgnet, og vi vil fordele alle ombord inn i vaktlag og gå 4 timer på og 8 timer av. Når vi ligger for anker roterer vi alltid med en våken ankervakt, mens resten kan sove.


Ekspedisjon med oss på Svalbard er først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land.

Er du klar for et sommerlig polareventyr med deltagere fra hele verden i Valiente?

En flott filmsnutt fra nord-vest Svalbard som vi lagde i 2017 finner du på link her.Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er betydelig mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen spor etter oss. 

Lavest mulig karbonavtrykk er viktig for oss. Vi seiler så lenge vi har vind, og vi jobber målrettet med mat, innkjøp, og avfallshåndtering. Selv om vi må bruke motor for fremdrift når det er helt vindstille så er våre turer blandt de mest bærekraftige måtene å oppleve Svalbard på.

På Svalbard følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.


Kanskje den beste måten å oppleve Svalbard på?! Turen med seilbåt gjorde at vi fikk dra flere steder og hadde stor fleksibilitet. Flinke turledere og guider gjorde turen desto mer underholdende og lærerik. Å bo tett på mennesker man ikke opprinnelig kjenner gjør at man raskt blir kjent, og mot slutten av turen var gruppen blitt som en familie. Dette var en fantastisk opplevelse, og jeg gleder meg til fremtidige eventyr med SeilNorge!

Ingeborg

Lignende turer