11. august - 22. august 2023
12 dager
Velkommen ombord for en helt spesiell tur- og naturopplevelse! Vi inviterer til en eksklusiv reise rundt Svalbard - med seilbåt! På denne ekspedisjonsreisen vil du få muligheten til å se og oppleve Svalbard på en måte som få har gjort før deg. Med seilbåt og som en liten gruppe er vi fleksible, og kommer tett på naturen og dyrelivet, både til vanns og på land til fots. Hiv deg med; vi skal få vind i seilene, saltvann i håret og oppleve mye underveis!
På denne ekspedisjonen seiler vi rundt hele Svalbard med sola, med klokka og med strømmen. På nordsiden av øygruppen går vi i land på Nordaustlandet, før vi seiler oss gjennom Hinlopen-stredet rundt Barents-øya og inn i Storfjorden. Programmet er rikt og vi skal innom mange flotte steder. Se “Program” i sidemenyen for mer detaljer.
Svalbard er vilt og heftig på en helt egen måte! På Svalbard Rundt har vi mye tid til å dvele i naturen og la landskapet synke inn, og vi er mer for oss selv langt fra Longyearbyen og det som er av sivilisasjon på Svalbard. Med seilbåten kommer vi oss helt inn i små laguner og lite besøkte havner, steder du kanskje bare har lest om i gamle ekspedisjons-beretninger. På Svalbard er det midnattsol frem til 11 august, så det vil være lyst døgnet rundt.
I løpet av turens 850 nautiske mil i variert landskap er det store muligheter for å se isbjørn, hval, sel og et yrende fugleliv. Du vil få et unikt møte med det vakre og ubebodde Arktiske landskapet som først blir mindre øde og bebodd når du tar deg tid til å lytte, se og bli i ett med det.
Er det din første gang på 78 grader nord vil du få et møte med Arktis som sitter lenge i kroppen.
Og dersom du har vært på Svalbard tidligere, så vil denne turen gi deg så mange, nye, spennende opplevelser at det er verdt en ny tur til øyriket.
Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vår 70 fots store ekspedisjonsbåt Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i arktiske farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.
Fra SeilNorge stiller vi med skipper og bestemann (co-skipper), og en dedikert Svalbard-guide med utpreget erfaring fra Svalbard. Vi i mannskapet vil fungere som guider og isbjørnvakter når vi er på land. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og vi vil fordele alle ombord inn i vaktlag og gå 4 timer på og 8 timer av. Når vi ligger for anker roterer vi alltid med en våken ankervakt, og resten kan sove.
Svalbard Rundt er først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for sommerens store polareventyr?
En flott filmsnutt fra Svalbard som vi lagde i 2017 finner du på link her.
Se tidligere skipper Mats sine flotte bilder og reisereportasje fra turen Svalbard Rundt 2017 i bloggen vår her.
Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er betydelig mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen spor etter oss.
Lavest mulig karbonavtrykk er viktig for oss. Vi seiler så lenge vi har vind, og vi jobber målrettet med mat, innkjøp, og avfallshåndtering. Selv om vi må bruke motor for fremdrift når det er helt vindstille så er våre turer blandt de mest bærekraftige måtene å oppleve Svalbard på.
På Svalbard følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.
De siste 4 årene har isforholdene vært slik i juli og august at vi har kommet oss rundt Svalbard. Sommeren 2019 var det mye is sør i Hinlopen-stredet også i juli, men vi kom oss gjennom som første båt for sesongen. Så som et forbehold for turene våre Svalbard Rundt må vi understreke at det er isforholdene som avgjør om vi kommer rundt eller ikke. Er det for mye is i Hinlopen så må vi snu, og seile tilbake mot klokka. Vi vil uansett gjøre det vi kan for å komme rundt. Må vi derimot snu så vil vi seile så langt sørover på vestsiden som vi har tid til og dra til andre spennende steder der isen ikke hindrer oss.
“
Exploring Spitsbergen by sail boat was an amazing experience, stunning scenery and great people to share it with.
Ellen
Dag 1: På kaia i Longyearbyen
Vi møtes klokken 14.00 på kaia i Longyearbyen. Vi starter med å bli litt kjent med hverandre, før vi går gjennom planen for uka. Vi gjør oss så kjent med båten og utstyr og får ferdig arbeidet med å stue og fylle opp båten med proviant og utstyr. Livet ombord på tur krever samarbeid, og før avreise går vi gjennom rutiner og prosedyrer ombord, for seilas og for nødsituasjoner. I Longyearbyen er det midnattssol på denne tiden av året, og vi utnytter den lyse ettermiddagen og kvelden til å seile i retning verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund.
Dag 2: Verdens nordligste bosetting
Er vi heldige så får vi et møte med en hvalrosskoloni allerede denne morgenen i Forlandsundet. Litt lenger nord kommer vi til innløpet av Kongsfjorden hvor forskerbyen Ny-Ålesund ligger. Her fortøyer vi for en tur på land. Ny-Ålesund er også kjent som utgangspunktet for Roald Amundsens ferd mot nordpolen med luftskipet “Norge”. Selve Kongsfjorden blir regnet som en av de vakreste på hele Svalbard, så allerede nå er det tid for å sjekke at innstillingen på kameraet er riktig og begynne å knipse de gode minnene. Innerst i Kongsfjorden ligger tre pyramideformede fjell, Dana, Nora og Svea, oppkalt etter de skandinaviske landene. Fjellene sammen med de majestetiske isbreene i området gjør denne fjorden til et virkelig flott skue!
Dag 3 - 5: Kulturminner i det øde nord
Vi fortsetter nordover, til nord-vestsiden av Spitsbergen. Her seiler vi inn i Smeerenburgfjorden, et område som har sitt navn fra nederlandske hvalfangere på 1600-tallet. Det finnes godt synlige kulturminner fra aktiviteten i "spekkbyen". Alle rester fra før 1946 er fullstendig fredet på Svalbard. Vi fortsetter videre mot Virgohamna, som også har synlige rester fra den tidlige hvalfangsten, men som også bærer på mye polarhistorie da stedet ble brukt som utgangspunkt for å nå nordpolen ; både for svenske Salomon August Andrée sin ballongferd, og amerikaneren Walter Wellmans forsøk med luftskip. Videre setter vi kurs østover og inn fjordene på nordsiden av Spitsbergen mot Woodfjorden, her stopper vi innom fangststasjonen Mushamna for bål og historier på land. Herfra bærer det nordover og vi nærmer oss milepælen på turen; 80 grader nord. På vårt nordligste punkts er vi om finner både kald champagne og et passende isflak fra pol-isen for en skikkelig feiring! Hvem blir den første til å bade? Videre går ferden sørover inn i Hinlopen-stredet, et område med mye vanngjennomstrømning og liv i havet, og med stadige små og store isfjell fra de omliggende breene. Om været tillater går vi i land og strekker litt på sjøbeina et sted i Hinlopen.
Dag 6 - 8: Med baugen mot sør
Vi er nå omtrent halvveis og vi har kurs sørover. Vi seiler gjennom Freemansundet, et område kjent for mye isbjørn. Videre passerer vi de innerste delene av Storfjorden, en stor og grunn fjord som strekker seg hele veien ned mot de sørlige delene av Spitsbergen. Underveis passerer vi noen av de aller vakreste, og minst besøkte områdene på hele Svalbard. Langs denne østkysten er flere fjell vi kan bestige, spesielt Keilhau-fjellet er et godt alternativ med rask stigning. Vi nærmer oss nå Sørkapp, som vi må runde før vi vender snuten i nordlig retning opp langs vestsiden og mot Hornsund.
Dag 9 - 12: I retning sivilisasjonen
De siste dagene om bord tilbringer vi i Hornsund, og langs vestkysten opp mot Isfjorden og Longyearbyen. Hornsund er et utrolig flott område, med god beskyttelse mot vær og vind fra havet. Et noe mer innlandsandsaktig klima gjør dette til et godt område for oppankring, og mulighetene for fjellturer er mange. Innerst i fjorden møtes fire isbreer, og synet og lyden av breene som kalver ut i vannet er intet mindre enn enormt. Når vi nærmer oss Longyearbyen passerer vi Isfjord Radio i munningen av Isfjorden, en gammel radiostasjon som i dag er et attraktivt overnattingssted. Vel inne i Isfjorden får vi forhåpentligvis tid til et stopp i den russiske gruvebyen Barentsburg; et spesielt sted med en helt egen rytme og stemning. Siste morgenen seiler vi inn til Longyearbyen, rydder og vasker oss ut av båten og mønstrer av klokken 14.00. Vi oppfordrer alle til å bli værende i allefall til neste dag med overnatting på land, så vi kan møtes til en avslutningsmiddag på land i Longyearbyen denne siste kvelden.
I Longyearbyen
Vi anbefaler alle som er med oss på tur fra/til Longyearbyen om å ta en ekstra dag eller to her før du reiser hjem/før turen starter. Dette er en spennende plass og et trivelig lite lokalsamfunn mitt i den rå arktiske naturen, med gode muligheter for morsomme aktiviteter eller kulinariske opplevelser. Alltid lurt å legge inn litt ro i forkant og etterkant av en slik tur, for å la inntrykkene synke og se litt hva som skjer.
Programmet
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden det oppe i nord og i Arktis er et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Longyearbyen
Noen svært få ror til Svalbard, noen flere seiler, men de fleste flyr. Norwegian og SAS flyr til Longyearbyen.
Sikkerhet og risiko - generelt
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge din kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for en prat om sikkerhet og risiko på våre turer.
Sikkerhet og risiko - ekspedisjon
På våre ekspedisjonsturer krysser vi havstrekk over flere dager, og/eller seiler vi inn i områder langt fra folk og med ekstra risikomomenter, som sjøis og dårligere sjøkart. Dette er ekstra risikofaktorer, som vi håndterer ved å ha ekstra fokus på de situasjonene vi kan komme opp i blant alle våre mannskaper som seiler denne typen turer. Vi seiler i disse områdene kun i de mest optimale sesongene; og benytter oss av større og svært solide båter, som både er utstyrt og dimensjonert for å takle denne typen ekspedisjonsturer og farvann svært godt. Vi er helt klare på at seiling er den tryggeste og mest tilgjengelige måten å besøke disse svært utilgjengelige plassene. Imidlertid innebærer all seiling generelt, og særlig seiling i arktiske strøk og over åpent hav, en viss risiko som du må være klar over og villig til å ta. Ta gjerne kontakt med oss for en prat og veiledning om risiko.
Nivå på turen
Dette er en tur for de aller fleste som ønsker å oppleve arktis, de spektakulære landskapene og det unike dyrelivet Svalbard har å by på! Seilmessig er denne turen ikke særlig vanskelig, men du må være forberedt på både vindstille og seiling i hardere vær. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer. Vi er tilsammen stort sett godt med mannskap ombord hver båt på disse turene, og deler inn i vaktlag slik at vi lærer av og får utfordret og hjulpet hverandre.
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er flere varme lag, helst i ull; og noe vann- og vindtett ytterst. Et par høyere gummistøvler for ilandstigning fra jolla er veldig greit å ha, i tillegg til innesko å ha under dekk. I arktis er det kaldt selv på sommeren, så ta med både badetøy og godt med varme klær. I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, og såfremt du ikke er på en tur med kokk går dette på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av turen setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det så godt vi klarer.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Vi deler alle opp i vaktlag på starten av turen og har et vaktskjema hvor vi bytter på vaktene gjennom døgnet. Du vil gå 4 timer på og 8 timer av, og ha nattevakt to netter også en natt fri. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har ønsker eller reservasjoner.
På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke bøttevis med vann. Vi lærer å ikke sløse med ferskvannet, og det vil dermed heller ikke være mulig å dusje hver dag. Men morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur - og hvor mange er vi ombord?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse. De er nok flest personer mellom 25-55 med oss på tur. Antall deltagere varierer fra tur til tur, men vi er stort sett 6-11 personer med på disse turene.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.