Skrei & Seil - med seilbåt på Lofotfiske

15.800,-

8. mars - 12. mars 2023

5 dager

Hver vinter trekker enorme mengder skrei fra Barentshavet mot norskekysten og Lofoten for å gyte. Samtidig strømmer fiskebåter fra hele Norge til Lofoten for å ta del i det berømte skreifisket. Fenomenet er en eventyrlig del av norsk kystkultur og har vært en avgjørende del av vårt lands økonomiske historie. Nå kan også du være med på dette eventyret! Underveis skal vi seile, fiske, sløye og ete fisk på alle måter! Ferskfesk, salta fesk, bacalao, mølja, torsketunger, sushi og skrei-and-chips – you name it!

Farfar til SeilNorge-gründer Emil, han Asbjørn, seilte ikke mindre enn 55 sesonger fra Ylvingen til Henningsvær for å delta på fisket. Drømmen om å prøve seg som fisker har vært med oss i SeilNorge lenge. Da korona-krisen slo oss hardt i trynet i 2020 måtte vi tenke nytt. Med skippere og guider klare på brygga i Svolvær, men ingen gjester, hadde vi to valg: Seile hjem eller seile ut.

Vi seilte ut og prøvde oss som fiskere. Det var hardt arbeid, lange dager og vonde hender, men også flotte naturopplevelser, fantastisk mat, og et spennende dypdykk i vår historie. Vi lærte utrolig mye og følte på helt ny mestring! I år ønsker vi å ta deg med for å oppleve det fantastiske matfatet kysten vår byr på!

Ser du på kartet over Lofoten ligger fiskeværene som perler på en snor, ingen tvil om hvor fiskerne og fisken holdt til. På denne turen seiler vi innom noen av fiskeværene, som Henningsvær, Kabelvåg og Svolvær. Kanskje kommer vi oss helt sør til Ballstad. Rundt oss vil vi ha skøyter og sjarker som fisker med garn, line eller juksa. Kanskje en og annen seilbåt inn i mellom dem, men disse er sjeldne. Vi vil i hovedsak fiske med den klassiske juksa, men vil også prøve oss med havfiskestang.

Dette er turen for deg som ønsker å oppleve fiske, nordlys, seiling, dyreliv og alt det majestetiske Lofoten har å by på, på den flotteste tiden av året. Kanskje får vi se havørna sirkle rundt oss etter en matbit, hval som blåser i horisonten, eller det vakre nordlyset danse på himmelen over oss.

Vår dyktige skipper vil ta seg av båthåndteringen og vise hvordan vi fisker, men som på alle våre turer vil vi også heise seil og lære om dette. På turen har vi også med oss ekstra mannskap som bistår med lokalkunnskap om området og livet i havet.
Som på alle våre turer trenger du ikke kunne seile for å delta. Uansett om du har mye eller lite erfaring både når det gjelder seiling og fiske så vil vi utfordre deg og du vil lære mye av en slik tur.

Turen starter og slutter i Svolvær.

På denne turen vil vi benytte båtene våre på 44-50 fot, seilbåtene Humla, Bien eller Nirvana. Bilder og mer info om disse båtene finner du på link her.

Med Lofotfjellene som stuper rett ned i fjorden og havet som koker over av båter og fisk, er det duket for årets råeste tur! Og hvem får den første Kaffetorsken i SeilNorge?


En opplevelse jeg aldri glemmer. Følelse av stolthet og mestring. Stolthet også for Norge og fiskerne våre opp gjennom generasjoner. For et slit. For et liv. For et eventyr. For en rikdom som havet rommer. Takk for turen - sign me up igjen for neste år!

Mathea Born (27)

Lignende turer