9. juli - 16. juli 2023
8 dager
Velkommen om bord for en aktiv ferieuke høyt og lavt langs Norges vakreste kystlinje; Helgelandskysten! Dette er turen for deg som ønsker en innholdsrik ferie med spennende aktiviteter og varierte utfordringer, og som vil oppleve både stemningen i øyriket ytre-Helgeland, og det alpine og storslåtte fjell- og fjordlandskapet rundt Svartisen og Salten mot Bodø!
Vi starter turen idet Trænafestivalen slutter, og herfra går det slag i slag nordover! Det blir mye fjordsailing mellom øyene og toppturer på Træna, Hestmannen, Rødøyløva, Helgelandsbukken og Sandhornøy; for å nevne noen. De siste dagene seiler vi oss nordover og satser på en tur innom Whisky-øya Myken helt uti havgapet før vi ender turen i Bodø.
På akkurat denne turen er det mulighet for fjellklatring på Trænstaven og brevandring på Svartisen, som ekstra aktiviteter til det ellers rike programmet. Av planlagte aktiviteter så står du også helt fritt til å være med på det du vil underveis. Om du en dag helst vil ta det rolig i båten og skrive dikt eller gjøre yoga, eller gjøre ingenting, så gjør du selvsagt det.
Som på alle våre turer lærer du å seile, og du vil få utfordringer og mestringsfølelse, og opplevelser for livet! Er du førstereis så ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer å bryne deg på.
Sjekk ut våre filmsnutter om SeilNorge, hvor endel av de også er innspilt på denne turen og på Træna! På link her.
På sommerturene våre seiler vi alltid flere båter i følge. Les mer om våre båter her.
For en reisereportasje fra denne turen kan du lese en artikkel i Dagsavisen fra 2017 på link her.
“
Tusen takk for turen! Det skjedde så mange flotte ting i løpet av uka, samtidig som jeg traff masse hyggelige mennesker på havet, breen og i fjellet. Jeg synes mannskapet var flinke til å skape et fellesskap, og du fikk en følelse av at man var på tur med venner. Skipperen var topp, og jeg synes SeilNorge er en kombinasjon av proffe og pragmatiske, morsomme, blide og inkluderende og det er en forfriskende opptur! Jeg anbefaler turen på det varmeste!
Helene
Dag 1: Vi møtes på Træna, og eventyret begynner
Kl. 16:00 er det innsjekk i båtene. Vi går gjennom planen og ambisjonen for uka, samt viktige momenter innen seiling og sikkerhet. I løpet av middagen og kvelden blir vi kjent med de andre deltakerne. Første kvelden kaster vi loss fra Husøy (hvor båtene ligger gjennom festivalen) og seiler over til Sanna (fjelløya på Træna), hvor vi ligger for natten.
Dag 2: Fjelløya Sanna, og seilas til Hestmannen
Vi våkner opp første dag på eventyret vårt til den ruvende utsikten på Sanna. Hvem tar det første morgenbadet? Vi vil allerede første dagen begi oss i kast med både fjellsport og seiling! Vi har både muligheten til å klatre Trænstaven med ekstern guide, for de som har booket dette på forhånd. Resten av oss tar turen opp på den noe enklere "Gumpen" hvor vi har like fin utsikt innover hele Helgelandskysten! Etter fjelltur og lunsj på Sanna kaster vi loss. Med kurs mot Hestmannen krysser vi Trænfjorden som første etappe innover! Middag ombord vel framme på Hestmannen.
Dag 3: Hestmannen, eller Hestmona. Og seilas inn til Engabreen!
Hestmannen er en av hovedpersonene i sagnet om Helgelandsfjellene. Kanskje skipper’n forteller hele eventyret på fjelltoppen mens vi forhåpentligvis nyter utsikten over øyriket! Hestmannen er omtrent midt på Helgeland og vi kan se både helt sør til Vega og helt nord til Kunna og Støtt, om det er klarvær. Vel nede i båten igjen spiser vi lunsj, eller en andre lunsj, før vi setter seil videre nord og østover. Dagens seil etappe er noe lengre og vi skal inn i de dype majestetiske fjordene til en av våre favorittplasser langs denne kysten, Holandsfjorden og Engavågen. Middag på skrå underveis eller til kai i Holand!
Dag 4: Fjelltur til Helgelandsbukken/Tåkeheimen eller brevandring på Svartisen
Holandsfjorden er en nydelig plass, og her kommer Engabreen - en brearm til Norges nest største isbre, Svartisen - nesten helt ned til fjorden! De siste tiårene har breen trukket seg lenger tilbake så bre-sjøen ligger helt for seg selv nederst i dalen og vi må gå flere høydemeter for å komme helt opp til brefronten. For de som ønsker blir det denne dagen mulighet for å være med Meløy Adventure på bretur opp i blåisen, en flott og spektakulær opplevelse. Resten av oss tar fjellskoene fatt og går opp til Helgelandsbukken og evt. DNT-hytta Tåkeheimen. Nede igjen i båten seiler vi ut igjen til kysten og til Rødøy, og vi kan håpe at baren på Klokkargården fortsatt er åpen når vi ankommer!
Dag 5: Morgentur på Rødøyløva og seilas til Whiskey-øya Myken.
Rødøy er kjent for sitt røde fjell, som navnet tilsier, og kommunevåpenet deres er en rød løve på hvit bakgrunn. Vi skjønner hvorfor når vi er her med den steile 350 meter høye overhengende klippen som vokter over havna og husene under, som en løve. Dette er Rødøyløva, en flott tur vi går denne formiddagen. Etter lunsj seiler vi enda lengre ut i havet, om været tillater, til en av de aller ytterste øygruppene på Helgeland; Myken. På veien seiler vi forbi tusenvis av øyer og skjær. Her ute har en liten gjeng ildsjæler, som forelska seg i plassen, startet verdens nordligste Whisky destilleri. For kvelden får vi oss en omvisning på destilleriet, middag på restauranten her og forhåpentligvis en smak av de gylne dråpene i baren.
Dag 6: Full seildag via Støtt til Sørfugløy
En morning på Myken må helst inneholde et kjapt besøk på lokalbutikken for vaffel med de lokale strikkedamene. Etter frokost seiler vi uansett videre nord-østover. Vi skal seile et godt stykke idag, og satser på god bør. Vi har nå vært nesten en uke på tur, og vi begynner alle å få dreisen på denne seilinga! Om vi har tid, stopper vi innom Støtt – på toppen av Helgeland – for en lunsjpause. Fra Støtt til Sørfugløy blir det fellesstart for hele flåten og regatta! Hvilken skipper har lært opp mannskapet sitt best? Vi legger til på Sørfugløy, Helgelands beste klatredestinasjon, hvor vi også finner en strand der vi kan leke oss. Vi bruker kvelden på stranda, med leirbål, middag, leker, strandrydding og moro!
Dag 7: Tur på Sandhornøy, og siste etappe til Bodø
De ivrigste starter dagen med morgenbad på en av de flotte strendene på Sørfugløy. Vi skal idag seile en liten etappe til frokost, over til Sandhornøy. Her finner vi topper på opptil 1000 moh, noe av de høyeste vi har hatt på hele turen. De som fortsatt har krefter i beina spenner på seg fjellskoa og tar fatt på en av toppene her på Sandhornøy, mens resten kanskje heller vil slappe av i båten eller gå en tur langs stranda. Denne ettermiddagen er det klart for siste etappe til Bodø. Vi ankommer i tide til å kunne feire en god uke med middag og en øl på land.
Dag 8: Takk for turen
Frokost og utvask av båten. Et eventyr er over for denne gang. Takk for sommerens Hav & Fjellsportuke.
Programmet
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden det oppe i nord er et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise til Træna
Nordlandsbanen går til Mosjøen, og fra Mosjøen kan du ta buss til Sandnessjøen eller Stokkvågen. For rutetider med buss sjekk ut ruteplanlegger hos Nordland Fylkeskommune. En annen “slow” og flott måte å komme seg til Sandnessjøen på er med Hurtigruta fra Bergen/Trondheim eller Bodø/Tromsø. De fleste tar imidlertid fly, og man kan fly enten til Sandnessjøen eller til Bodø og komme seg videre derfra.
Hvordan kommer jeg meg helt ut til Træna?
Skal du ikke seile Træna Ocean Race sammen med SeilNorge ut til Træna, så kan du ta hurtigbåt ut til Træna fra både Bodø og Sandnessjøen. Det går også ferge fra Stokkvågen. Skal du ikke være med på Trænafestivalen og tenker å reise ut til Træna på samme søndag som turen starter, så setter vi opp en RIB med avgang fra Sandnessjøen klokken 11.00.
For annen reise til Træna så legger Trænafestivalen ut informasjon om hvordan du kan komme deg ut til øyriket via andre operatører, og her kan du også forhåndsbestille plass, se: www.trena.net. Ruteplanlegger i Nordland har link: http://www.177nordland.no. Du kan også ringe trafikkopplysningen på telefon 177 om du skulle være i tvil.
Reise Bodø
Nordlandsbanen går helt til Bodø, og med nattog fra Oslo til Trondheim så er det en flott reise fra Sør-Norge. Dersom du bor langs kysten kan hurtigbåt eller selveste Hurtigruten være en mulig reisevei, enten nord- eller sør fra. Du kan selvfølgelig også fly til Bodø og det finnes ofte rimelige billetter.
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge deltakernes kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for å drøfte risiko.
Nivå på turen
Seilmessig er ikke våre turer særlig vanskelige, og skipperen kan håndtere skuta omtrent alene, så du er velkommen med uansett! Vi har både med folk som aldri har seilt før og erfarne seilere. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/-kvinne så fort som mulig, og er du erfaren vil du få mer ansvar og større utfordringer. Langs kysten seiler vi oftest i beskyttet farvann, og vi har stort sett mulighet til å velge mer eller mindre utsatte ruter, avhengig av været. Om vi skal over et åpnere havstrekk forbereder vi oss godt, og får en strålende opplevelse. Men værgudene bestemmer, så du må være forberedt på både vindstille og seiling i hardere vær!
Trænafestivalen (etter eget ønske i forkant av turstart)
“Paradis trenger ikke være i tropene” sier Trænværingene, og britiske The Guardian skrev “"One of the best festivals in Europe... that you´ve probably never heard of." Trænafestivalen er en eksklusiv musikk- og kulturfestival - langt te havs. Det legges kanskje ikke like mye vekt på å booke de aller største stjernene, men naturen, folka og stemningen gjør det til en helt magisk opplevelse du ikke bør gå glipp av!
Les mer her https://trena.net
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. En del jakker er kanskje ikke vanntette “nok”, og ikke så gode på saltvann, så du kan vurdere feks en Oljehyre til å ta på ytterst på de våteste dagene. Selv på sommeren kan det være kaldt på sjøen, så ta med både badetøy og noe varmt. I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, som går på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av tur setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det. I løpet av turen seiler vi også ofte innom noen av områdets beste restauranter i havgapet og spiser på land hvis det er stemning for det.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Når det trengs. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har ønsker eller reservasjoner.
På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke alltid bøttevis med vann. Det er dermed ikke mulig å dusje hver dag, men stort sett annenhver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj eller enda bedre, ta badstue. Og morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur - og hvor mange er vi ombord?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse. De er nok flest mellom 25-55 med oss på tur. Antall deltagere varierer fra tur til tur. Ved mange deltagere utvider vi med flere båter og skippere. På våre turer er vi stort sett flere båter i lag, med 7-10 personer i hver båt.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.