24. august - 5. september 2023
13 dager
Dette er en kinderegg-ekspedisjon med både utaskjærs fra Svalbard til Grønland, og en hel uke til utforsking og oppdagelser langs kysten av Grønland. Under seilasen over får vi virkelig kjenne på storhavet. Selve kanten av pakkisen har de siste årene ligget for langt nord til at vi kan seile langs den vestover, men store isflak, ismengder og isbreer får vi nærmere bekjentskap med når vi ankommer Grønland.
På denne ekspedisjonen får vi også kjenne på Grønlands storhet. Blant fjorder, fjell og isbreer på den Grønlandske nord-østkysten skal vi bruke god tid. Dette er et område svært få har vært før oss, og vi er sårbare, langt fra sivilisasjonen og nokså alene. Vi må være forsiktige og manøvrere langsomt, men vi har den sydgående Grønlands-strømmen med oss på turen sørover. I disse farvannene på denne tiden av året har vi ikke lenger full midnattsol, men det vil være lyst store deler av døgnet, noe som alltid er et godt utgangspunkt for en opplevelsesreise.
Etter flere dager til rådighet langs nord-østkysten av Grønland kommer vi til innløpet av Scoresby Sund, et enormt fjordsystem med isbreer, fjorder og fjell. Her driver store isfjell rolig frem og tilbake, og det er mye å se og oppdage. Ved innløpet til Scoresby ligger også østkystens mest nordlige bebyggelse ligger. Landsbyen heter Ittoqqortormiit og har i overkant av 400 innbyggere. Alle bor i små trehus med verdens kuleste farger, og vi ankommer byen på årets varmeste dager. Innbyggerne er mye ute og nyter sola før den tøffe vinteren kommer tilbake.
Etter et par dager i Scoresby Sound heiser vi igjen seil og setter kursen mot Island og havnebyen Isafjordur. Overfarten tar i underkant av 2 døgn og vel fremme tar vi oss en god runde på land, strekker beina og finner ut hva Isafjordur har å by på.
Fra SeilNorge stiller vi med 2-3 skippere og mannskap, hvorav minst en av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. Vi vil fungere som guider og isbjørnvakter når vi er på land. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle deltagere i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og vi vil fordele alle ombord inn i vaktlag og gå 4 timer på og 8 timer av.
Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på disse turene, men vår 70 fots store ekspedisjonsbåt Valiente. Hun er en svært stødig og komfortabel båt bygget i stål for seiling i arktiske farvann. Båten er rikelig utstyrt og har store utearealer, og et styrhus og en salong med 360 graders utsyn. For bilder og mer info om Valiente se link her.
Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering, og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for sensommerens ekspedisjon til Grønland og Island?
En flott filmsnutt fra Svalbard som vi lagde i 2017 finner du på link her.
Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe. På Svalbard og Grønland følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.
“
Flott opplegg, hyggelig atmosfære, fantastiske naturopplevelser, profesjonell og dyktig skipper og koskipper som involverer mannskapet på en fin måte. Minner for livet med flotte mennesker i en god atmosfære.
Trond
Dag 1: Turstart i Longyearbyen
Vi møtes klokken 12:00 på kaia i Longyearbyen. Vi starter med å bli litt kjent med hverandre, før vi går gjennom planen for uka. Vi gjør oss så kjent med båten og utstyr og får ferdig arbeidet med å stue og fylle opp båten med proviant og utstyr. Livet ombord på tur krever samarbeid, og før avreise går vi gjennom rutiner og prosedyrer ombord, for seilas og for nødsituasjoner. Vi legger fra kai og beveger oss utover Isfjorden denne første kvelden.
Dag 2 - 5: Fra Longyearbyen til Shannon-øya og Kapp Wynn
Dette blir litt av en havkrysning fra Svalbard til Grønland, men med en vri; vi skal seile over ganske langt nord så vi treffer Grønland høyt oppe på nord-øst kysten rundt Shannon-øya. Selve overfarten er på rundt 430 nautiske mil, og avhengig av været bruker vi 3-5 dager, mest sannsynlig rundt 4 døgn.
Dag 5 - 8: Utforsking blant fjordene på nord-østkysten av Grønland
På denne delen av ekspedisjonen blir vi å seile inne i fjordene, blant breer, snøkledte fjell og isbreer. Dette er et området svært få mennesker har vært, og ikke et sted veldig mange seiler, spesielt ikke kommersielle aktører. Det er dårlige kart og langt fra allfarvei og vi må være forsiktige. På båten har vi fått installert et type ekkolodd som viser dybden også foran båten, kjekt å ha når vi navigerer i farvann med dårlige kart-grunnlag. På vår vei sørover seiler vi innom steder som Daneborg og Myggbukta, og andre steder som nordmenn og andre tidligere har vært av ulike grunner.
Dag 9 - 10: Fjorden Scoresby Sund
Scoresby Sund er verdt flere dagers utforsking. Selve innløpet til fjorden er 27 kilometer bredt og innenfor finnes et enormt system av fjorder og breer. Her ved innløpet av fjorden ligger også østkystens mest nordlige bebyggelse; landsbyen Ittoqqortormiit. Stedet har i overkant av 400 innbyggere som alle bor i små trehus i de kuleste farger. Vi ankommer byen på årets varmeste dager og da er innbyggerne mye ute og nyter sola før den tøffe vinteren kommer tilbake.
Dag 11 - 13: Seilas fra Scoresby til Isafjordur på Island
Vi forlater det enorme fjord massivet Scoresby i tide til å komme frem til Ísafjörður på Island i god tid. Overfarten er på vel 230 nautiske mil og det vil ta oss rundt 2 døgn avhengig av vær og vind. Underveis kan vi vente oss å se flere isfjell, men også hval som både sover i overflaten og som svømmer og dykker. Ísafjörður er en koselig liten fiskelandsby helt på nord-vest spissen av Island, og når vi er vel fortøyd finner vi pleie for både kropp og sjel; her er både varme og kalde kulper, og gode restauranter og barer som vi kan sjekke ut på land. Godt jobba, vel i havn!
I Longyearbyen / på Island
Vi anbefaler alle som er med oss på tur fra/til Longyearbyen om å ta en ekstra dag eller to her før du reiser hjem/før turen starter. Dette er en spennende plass og et trivelig lite lokalsamfunn mitt i den rå arktiske naturen, med gode muligheter for morsomme aktiviteter eller kulinariske opplevelser. Alltid lurt å legge inn litt ro i forkant og etterkant av en slik tur, for å la inntrykkene synke og se litt hva som skjer. Det samme gjelder ved avslutning av denne turen på Island
Programmet
Programmet må sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden det oppe i nord og i Arktis er et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Longyearbyen
Til Svalbard er det noen få som ror, noen flere seiler, men de aller fleste flyr. Norwegian og SAS flyr til Longyearbyen.
Reise Island
Til og fra Island går det mange ulike ruter. Det går blant annet ferge til/fra Danmark via Færøyene. Ellers er det mange daglige avganger med fly til/fra Reykjavik til resten av Norden, Europa og Amerika. Internt på Island er det greit å komme seg rundt med buss, innenlandsflyvninger eller leiebil. Om du ønsker å seile mer så kan du også være med oss videre, på våre videre ekspedisjoner fra Island, mot Skotland, Norge, Færøyene og Shetland.
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge din kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for en prat om sikkerhet og risiko på våre turer.
Sikkerhet og risiko - ekspedisjon
På våre ekspedisjonsturer krysser vi havstrekk over flere dager, og/eller seiler vi inn i områder langt fra folk og med ekstra risikomomenter, som sjøis og dårligere sjøkart. Dette er ekstra risikofaktorer, som vi håndterer ved å ha ekstra fokus på de situasjonene vi kan komme opp i blant alle våre mannskaper som seiler denne typen turer. Vi seiler i disse områdene kun i de mest optimale sesongene; og benytter oss av større og svært solide båter, som både er utstyrt og dimensjonert for å takle denne typen ekspedisjonsturer og farvann svært godt. Vi er helt klare på at seiling er den tryggeste og mest tilgjengelige måten å besøke disse svært utilgjengelige plassene. Imidlertid innebærer all seiling generelt, og særlig seiling i arktiske strøk og over åpent hav, en viss risiko som du må være klar over og villig til å ta. Ta gjerne kontakt med oss for en prat og veiledning om risiko.
Nivå på turen
Dette er en seilekspedisjon hvor vi skal krysse en eller flere havstrekk over flere døgn. En utrolig flott og spesiell opplevelse! Du trenger ikke å ha seilt før for å være med ombord, og vi har både med folk som aldri har seilt før og erfarne seilere. Er du nybegynner så ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer. Vi er tilsammen også godt med mannskap ombord hver båt, og deler inn i vaktlag slik at vi lærer av og får utfordret og hjulpet hverandre.
Båtene vi seiler på våre ekspedisjoner er store, robuste og ligger godt i sjøen. Været styrer vi likevel ikke over, og vi må være forberedt på vind og sjø som vi møter utaskjærs. Fra laber bris til seiling i hardt vær med flere meter store bølger, og nærheten til naturkreftene på en slik ekspedisjon er noe de fleste opplever som svært unikt og givende!
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. En del jakker er kanskje ikke vanntette “nok”, og ikke så gode på saltvann, så du kan vurdere feks en Oljehyre til å ta på ytterst på de våteste dagene (inkludert for utlån ombord i Alma). Et par høyere gummistøvler for ilandstigning fra jolla er veldig greit å ha, i tillegg til innesko å ha under dekk. Ute på storhavet og i Arktis er det kaldt selv på sommeren, så ta med både badetøy og godt med varme klær. I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, og såfremt du ikke er på en tur med kokk går dette på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av turen setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det så godt vi klarer.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Vi deler alle opp i vaktlag på starten av turen og har et vaktskjema hvor vi bytter på vaktene gjennom døgnet. Du vil gå 4 timer på og 8 timer av, og ha nattevakt to netter også en natt fri. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har ønsker eller reservasjoner.
På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke bøttevis med vann. Vi lærer å ikke sløse med ferskvannet, og det vil dermed heller ikke være mulig å dusje hver dag. Men morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur - og hvor mange er vi ombord?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse. De er nok flest personer mellom 25-55 med oss på tur. Antall deltagere varierer fra tur til tur, men vi er stort sett 6-11 personer med på disse turene.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.