Øst for den store bre; Med Alma fra Island til Grønland

52.500,-

20. august - 30. august 2023

11 dager

En av verdens mest utilgjengelige plasser er Øst-Grønland. Langs kysten på den ene siden ligger sjøisen opptil 10 måneder i året, og sperrer veien fra øst. På den andre siden ligger Grønlands enorme iskappe å sperrer veien mot vest. Dette er både et uberørt og et lite besøkt område, hvor vi har helt unike landskap og et yrende dyreliv i vente! I tillegg får vi på denne ekspedisjonen kjenne på storhavet på krysningene til og fra Island.

På denne ekspedisjonen får vi virkelig kjenne på Grønlands storhet. Blant fjorder, fjell og isbreer på den Grønlandske østkysten skal vi bruke god tid. Dette er et veldig utilgjengelig område, hvor svært få har vært før oss. Vi er sårbare, langt fra sivilisasjonen og nokså alene. Vi må være forsiktige og manøvrere langsomt, men får oppleve noe av de mest spektakulære landskapene kloden vår har å tilby. I disse farvannene på denne tiden av året har vi ikke lenger full midnattsol, men det vil være lyst store deler av døgnet, noe som alltid er et godt utgangspunkt for en innholdsrik opplevelsesreise.

Etter kryssinga av Danmarkstredet fra Island, kommer vi til innløpet av Scoresbysund (Kangertittivaq). Dette er verdens største fjordsystem, med isbreer, fjorder og fjell. Her driver store isfjell rolig frem og tilbake, og det er mye å se og oppdage. Ved innløpet til Scoresby ligger også østkystens nordligste bebyggelse. Landsbyen heter Ittoqqortoormiit og har i overkant av 400 innbyggere.

På denne turen skal vi virkelig utforske Scoresbysund. Vi planlegger å seile rundt den store innlandsøya Milne Land. Her kommer vi forbi historiske plasser som Hekla Havn, og unike landskap som i Øfjord og rundt Bjørneøene. Kanskje vi tilogmed kommer oss helt opp imot Nordvestfjorden og Stauninger Alpene. På tur blant fjell, fjord og breer på Grønland tar vi oss god tid til å å i land og se oss omkring på de fineste plassene.

Etter nesten en hel uke med utforsking av Øst-Grønland og Scoresbysund, heiser vi igjen seil og setter kursen tilbake mot Island og havnebyen Ísafjörður. Overfarten tilbake tar også rundt 2 døgn og vel fremme i Vestfjordene på Island, tar vi oss en god runde på land, strekker beina og feirer en vellykket og uforglemmelig ekspedisjon!Fra SeilNorge stiller vi med skipper, co-skipper og guide, i tillegg til evt. ekstra mannskap. Alle gode seilere, hvorav minst en av oss vil ha solid fartstid og erfaring fra lignende ekspedisjoner. Guide og resterende mannskap ombord tar også ansvaret for å være isbjørnvakt når vi er på land. Underveis for seil eller motor vil vi inkludere alle ombord i seilingen. Vi vil stort sett seile til alle døgnets tider, og fordeler alle inn i vaktlag. Vi roterer mellom vaktlagene og går 4 timer på og 8 timer av. I tillegg legger vi inn et par kortere vakter i rotasjonen på ettermiddagen, slik at vi også roterer på nattevaktene mellom vaktlagene.


Det er ikke hvilken som helst seilbåt vi bruker på denne turen, men vårt nyeste tilskudd i flåta: Hardangerjakta Alma. Denne litt mindre replikaen av Amundsens velkjente ekspedisjons-skute “Gjøa” er en nybygd tradisjonell seilbåt. En skikkelig solid utendørsbåt på 52 fot og 45 tonn, med masse dekksplass for å nyte utsikten til Grønlandske fjelltopper, breer og isfjell. Komforten ombord sikres av god plass under dekk, sentralfyrt varme, sosial bysse midtskips og komfortable senger med varme dundyner og -puter. For bilder og mer info om Alma se link her.

Denne ekspedisjonen er som våre andre lengre turer først og fremst en stor oppdagelsesreise, men også en ypperlig anledning til å lære mye om seiling og navigering. Og ikke minst det å bruke båt som utgangspunkt for oppdagelser og opplevelser på land. Er du klar for sensommerens store ekspedisjon til Grønland?Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er mye mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen noe. På Svalbard og Grønland følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.


Flott opplegg, hyggelig atmosfære, fantastiske naturopplevelser, profesjonell og dyktig skipper og koskipper som involverer mannskapet på en fin måte. Minner for livet med flotte mennesker i en god atmosfære.

Trond

Lignende turer