5. februar - 11. februar 2024
7 dager
Vinterturene våre er en gylden mulighet til å kickstarte seilåret. Nå kler vi på oss stillongsen og gjøre oss klare til denne barske og rå seilturen midtvinters! Det helt spesielle med turene på denne “mørke” årstiden, er det magiske lyset og det yrende livet i havet. Det gir oss fantastiske #nofilter opplevelser time etter time, og forhåpentligvis sjansen til å se hval. Vi seiler en uke fra Svolvær via Lofoten og Steigen, til Bodø.
Dette er turen for deg som ønsker å oppleve den ville naturen i Nord-Norge og Lofoten på den mest værharde tiden av året, og for deg som vil oppleve det helt spesielle vinterlyset. Ombord i båten har vi ikke gatelykter eller annen lysforurensing, så vi får oppleve alle nyansene på himmelen på denne magiske tiden av året. Forhåpentligvis får vi også det dansende nordlyset over himmelen på besøk.
Vi seiler fra Svolvær, og bruker en uke sørover til Bodø. På veien utforsker vi Lofoten og Steigen. Underveis håper vi å seile om kapp med nordlyset, og lære mer om seiling og områdene vi seiler gjennom. Og om oss selv. Dette er en variant av vår svært populære klassiske Lofoten-tur, men denne gangen seiler vi på vinteren. Det er om mulig ofte enda mer spektakulært enn på sommeren, og vinterens store variasjoner lys og vær gir helt unike minner og helt rå naturopplevelser.
Som på alle våre turer trenger du ikke kunne seile for å delta. Uansett om du har mye eller lite erfaring så vil vi utfordre deg og du vil lære mye av en slik tur. Dette er ikke minst en ypperlig anledning for deg som ønsker å teste ut vinterseilas, lære mer om navigasjon i mørket, seilas med skiftende vær- og vind og under de forholdene den mørke årstiden byr på. Hvis du bare vil være med på en uforglemmelig tur, så er du også hjertelig velkommen om bord!
Vår dyktige skipper vil ta seg av seiltrening og navigasjon ombord, og co-skipper/guide vil bistå med kunnskap om området og livet i havet. Vi tar deg med som del av mannskapet vårt, så du får mulighet til å ta del i alle oppgaver ombord: Stå ved roret, heise seil, lage mat, navigere, ta morgenbad, sløye fisk, servere ankerdram, knyte knuter osv.; den komplette seilopplevelse!
På denne turen vil vi benytte seilbåtene våre Humla og Bien. Bilder og mer info om båtene finner du her.
“
Vår seilas inneholdt alt fra nydelig seilas utenfor Senja, hard og fantastisk kryss langs stuppbratte fjell, på svai i tindrende klar nattehimmel, nordlysfotografering, et unikt fellesskap ombord, osv. - uforglemmelig!
Harald Lahn
Dag 1: Ankomst i Svolvær
Velkommen ombord! Vi møtes på kaia i Svolvær kl 16:00, innlosjerer oss i seilbåten og blir kjent med hverandre. Før vi heiser seil gjør vi oss kjent med båten og går gjennom sikkerhetsrutiner ombord. Når vi er klare setter vi seil mot Henningsvær, og finner oss plass mellom alle fiskebåtene der for natten. Underveis trener vi på håndtering av båten, mann-over-bord og andre nødsituasjoner.
Dag 2: På lofotfiske med seilbåt!
På denne tiden av året er Henningsvær fylt med fiskebåter fra hele kysten, som kommer hit for det historiske lofotfiske! Barentshav-skreien er kommet til Lofoten for å gyte, og vi prøver oss ute i Henningsværstraumen med seilbåten. Hvem har best haill idag? Med båten full av skrei setter vi kurs mot Skrova og lager oss en herlig torskemiddag ombord til kai her.
Dag 3: Tur til Høgskorva og seilas til Trollfjorden
Ute på Skrova, hvalfanger-øya ute i Vestfjorden, er det oftest snøfritt stort sett hele året, og det blir her mulighet for en tur til Høgskrova, eller til en av øyas mange flotte strender denne morgenen. Etter lunsj kaster vi loss og setter kursen inn mot Raftsundet og Trollfjorden. Vi utforsker det spektakulære Raftsundet med kameraet klart, før vi legger til kai i Trollfjorden.
Dag 4: Over Vestfjorden til Tranøy fyr!
Vi våkner opp i den mytiske Trollfjorden, hvor fjellvegger på opptil 400 vertikale meter skyter rett opp av fjorden, og det bare er noen få hundre meter bredt på det smaleste. Herifra gjør vi oss klar til kryssing av selve Vestfjorden, hvor ruta går via Risvær. Vi sikter på Tranøy fyr, et ikonisk landemerke og et kjent og kjært navigasjonsmerke for sjøfarende i Vestfjorden, og avhengig av værutsiktene ser vi om vi tar oss en tur på land ut til selve fyret med utsikt utover hele Lofotveggen! Dette blir forhåpentligvis en ordentlig seildag, hvor vi skal lære masse om seilas og navigasjon.
Dag 5: Seilas igjenom Steigen til Nordskot
Vi har nå vært på tur i nesten en uke, og seileferdighetene begynner virkelig å komme seg! Denne dagen starter vi med seilas videre innover til hjertet av Steigen, rundt Hamarøy og Engeløya og videre sørover. Målet for dagens seilas er Nordskot, hvor både Børge Ousland og Randi Skaug hver sin øy, og vi satser på å komme på land hos iallefall en av dem og få strekt litt på bena. Her er det også mulighet for badstue og et forfriskende sjøbad på kvelden for dem som enda ikke har badet!
Dag 6: Kajakk på Nordskot og seilas sørover
Hvis vær og forhold tillater, så har vi denne morgenen mulighet til å teste ut våre ferdigheter i kajakk rundt i den magiske skjærgården og blant kritthvite strender her på Nordskot. Etter lunsj heiser vi seil videre sørover i retning Bodø, og finner oss en passende havn for natta. Forhåpentligvis er det klart og fint vær, og vi får gjort klart kamerastativene våre på brygga før kveldens nordlysshow!
Dag 7: Seilas til Bodø og vel hjem!
Turens siste seilas tilbake mot Bodø. Avhengig av været legger vi kanskje ruta på utsiden av Landegod og kanskje dette er dagen hvor spekkhoggerne kommer på besøk? Vi legger avgårde i god tid, så vi når fram til Bodø etter lunsj og i god tid til at vi får vasket, pakket og ryddet oss ut av båten til senest kl. 16.00. Takk for turen og for denne gang!
Programmet
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum
Du betaler 6000,- i depositum ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden vi her i nord har et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Svolvær
Vi anbefaler å ta Nordlandsbanen til Bodø og hurtigbåt eller Hurtigruta videre derfra til Lofoten. Men Lofoten er jo langt unna for mange, så ofte er alternativet å fly. Da er Svolvær nærmeste flyplass, alternativt kan man fly til Bodø, Evenes eller Leknes. Fra Harstad/Evenes lufthavn går det flybuss direkte til Svolvær, og det går også buss fra Leknes til Svolvær.
Reise Bodø
Nordlandsbanen går helt til Bodø, og med nattog fra Oslo til Trondheim så er det en flott reise fra Sør-Norge. Dersom du bor langs kysten kan hurtigbåt eller selveste Hurtigruten være en mulig reisevei, enten nord- eller sør fra. Du kan selvfølgelig også fly til Bodø og det finnes ofte rimelige billetter.
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge din kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for en prat om sikkerhet og risiko på våre turer.
Nivå på turen
Dette er en tur for alle foto- og naturinteresserte! Seilmessig er denne turen ikke særlig vanskelig, men seilas om vinteren gir en ekstra utfordrende dimensjon til det hele. Du må også være forberedt på både vindstille og seiling i hardt vær. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer.
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/ski-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. For vinterseilas er det viktigste å huske å ha nok luft i mellom lagene med klær. Så ta med romslige klær og sko, gjerne noen nummer for store, og godt med ull! I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, som går på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av tur setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Når det kreves. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har spesifikke ønsker. På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke alltid bøttevis med vann. Det vil dermed ikke være mulig å dusje hver dag, men kanskje annenhver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj eller enda bedre, ta badstue. Og morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.