31. august - 7. september 2023
8 dager
Denne uken er dedikert til de flotteste og råeste fjellene, fjordene, og strendene som Lofoten har å by på. Vi utforsker øyriket med båt, og hele Lofoten er vår lekegrind. Bli med oss på denne rosinen-i-pølsa av en tur, der vi utforsker det beste av Lofoten!
Med syv dager til rådighet vil Lofotfjellene i ulike vinkler og midnattssol gi oss sommer- og feriefølelsen. Med seilbåt er vi fleksible og kommer oss smidig rundt i øyriket. I løpet av turen går vi fjellturer, fisker, padler kajakk, surfer, og fyrer bål i fjæra. Vi vil også seile innom noen av de beste og mest spennende kultur- og spisestedene som Lofoten har å by på. Det blir mange gode stunder både i båtene og på land, og du vil bli godt kjent i området. Du vil også lære mye om seiling, og denne turen avslutter vi som ekte Lofot-sjøfolk med seilas over Vestfjorden til Bodø.
Fra Svolvær begynner vi med å seile nordover opp til Raftsundet, Digermulen og Trollfjorden; et heftig fjordlandskap med stupbratte fjellsider og alpine fjellkjeder - et område som har en lun og fin plass i hjertet hos oss i SeilNorge. Derfra seiler vi ut til den lille øya Skrova hvor vi fra toppen har et fantastisk flott 360 graders skue mot Lofotveggen i vest, Vestfjorden i 360, og Steigen og Hamarøy i øst. Herfra kan vi virkelig iaktta Lofoten-fjellenes storhet.
Så seiler vi inn til Henningsvær som er en av de beste havnene i Lofoten og som også har fått et rikt kulturliv. Fra Henningsvær seiler vi opp gjennom Gimsøysundet og til nordsiden av Lofoten, og vestover forbi Unstad og inn til Mærvoll hvor vi fortøyer og gjør oss klare til å oppleve Unstad-stranda og surfe.
Herfra går turen videre sør igjen gjennom fjellene i Nappstraumen og til Nusfjord, Lofotens mest autentiske fiskevær. Fra Nusfjord seiler vi videre til Reine som med sitt havnebasseng og de høye fjellene rundt er et av Lofotens mest avbildede plasser. I Reine kan vi padle kajakk, eller gå opp på Reinebringen, og dra med båt inn Reinefjorden til Vinstad og gå fot-tur til den heftige Bunesstranda. Etter mange dager på seiltur har vi nå seiltrimmen i kroppen og vi avslutter turen med seilas over Vestfjorden til Bodø. Er forholdene gode rekker vi et stopp i "verran" før vi kommer til Bodø. Kanskje det er Helligvær vi seiler innom denne siste ettermiddagen. Vi får se!
Underveis på denne turen er det mulighet for å gjøre ikke-planlagte krumspring og ekstra aktiviteter på stedene der vi kommer i land, slik som surfing på Unstad Arctic Surf når vi kommer dit. Av planlagte aktiviteter så står du også helt fritt til å være med på det du vil underveis. Om du en dag helst vil ta det rolig i båten og skrive dikt eller gjøre yoga, eller gjøre ingenting, så gjør du selvsagt det.
På sommerturene våre så seiler vi gjerne flere av båtene i følge. Les mer om våre båter her.
Som på alle våre turer lærer du også å seile underveis, og du vil få utfordringer og mestringsfølelse - og opplevelser for livet!
“
Denne uka var rett og slett utrolig bra! Veldig bra opplegg, fint med både mye seiling og hav - og mulighet til å klatre opp på noen topper. Lugarfordeling, vaktlister osv fungerte bra. Skipperen var dyktig og sympatisk, og han fikk alle med og var god på å balanserer de ulikes innspill. Well done! Ble så fan av hele turen at vurderer å flytte til Skrova en dag!
Ingrid
Dag 1: Turstart i Svolvær
Oppmøte klokken 16.00. Innsjekk og gjennomgang av program for uka og sikkerhetsrutiner om bord. Utover kvelden lager vi middag, blir kjent med båt og mannskap, og klargjør til seilas. Er vi klare og vinden god så seiler vi kanskje videre allerede første kveld.
Dag 2: Raftsundet og Trollfjorden
Etter frokost seiler vi i retning av Trollfjorden og Raftsundet, forbi både LilleMolla, Store Molla og Digermulen. Lunsj i Trollfjorden blir bra! Denne fjorden er blitt svært kjent for sine stupbratte fjell som går rett ned i den trange fjorden. De som vil kan gå en fottur opp til Trollfjordhytta og kjenne på den trollske stemningen oppi Trollheimen, mens de som heller vil fiske litt og fyre bål i fjæra kan gjøre det. Tilbake i båtene overnatter vi til kai i Trollfjorden eller for anker blant øyene i Raftsundet.
Dag 3: Seilas til Skrova og Henningsvær
Etter en rolig morgen med god frokost om bord så setter vi seil og navigerer oss rundt Store Molal og Lille Molla og til den lille og ærverdige hvalfanger-øya Skrova som ligger midt i smørøyet ute i Vestfjorden. På Skrova går vi i land og vi prøver komme oss opp på den lille fjelltoppen med sin flotte utsikt til Lofotveggen i vest, hele Vestfjorden, og Hamarøy og Steigen i øst. Fra Skrova seiler vi på ettermiddagen videre inn til Henningsvær, en av de beste havnene i Lofoten. Her er mye liv og røre på sommeren, og vi kan velge å overnatte i havna eller legge oss til for natten på anker mellom holmene rett utenfor byen.
Dag 4: Seilas til yttersia og surfestranden Unstad
Etter frokost seiler vi oss opp Gimsøystraumen og til nordsiden av Lofoten, og runder vestover mot den etterhvert så kjente surfestranda Unstad som er dagens mål. Vi fortøyer på Mærvoll hvorfra vi kan gå over åsen til Unstad. Hos Unstad Arctic Surf er det mulig å leie surfeutstyr og ta kurs for de som ønsker det. En annen mulighet er å dra en tur til Vikingmuseet på Borg. På kvelden spiser vi middag på Unstad, eller i båten, og når alle er gode og mette går vi tilbake til båten og sover en god natt på svai.
Dag 5: Seilas til fiskeværet Nusfjord
Denne dagen skal vi ikke så langt og vi kan ta en rolig morgen og sjøroverfrokost ombord. Etterhvert heiser vi seil med kursen sørover gjennom Lofot-veggen igjen ved Nappstraumen og derfra er det ikke lange biten til Nusfjord. Nusfjord er Lofotens best bevarte fiskevær og hele stedet er som et museum. Andektig går vi i land og blir kjent med stedet. Stedet omringes også av høye fjell som de spreke av oss gjerne må bestige. På kvelden spiser vi middag på Restaurant Karoline i Nusfjord, en av de bedre stedene å spise i Lofoten. En artig pub har de også i Nusfjord, så vi sover i Nusfjord denne natta.
Dag 6: Morgenseilas til Reine og tilbringer dagen i fjellene eller på stranda
Nå er det endelig Reine som står for tur, og det er ingen finere måte å komme til Reine på enn med båt. Havnebassenget som omringes av sine stupbratte fjell er et utrolig flott sted. Denne dagen blir det mulig å bli med på guidet kajakktur, gå fottur opp på Reinebringen, eller ta båt inn Reinefjorden til Vinstad hvorfra det går en turløype til nordsia og den heftige stranden Bunesstranda. På Bunesstranda pleier vi å ta litt ansvar og rydde søppel, så gjenstår det å se om det er noe igjen til oss når vi kommer. Vi sover i Reine denne natten.
Dag 7: Seilas over Vestfjorden til Bodø
Etter godt og vel en uke på tur er det på tide å rydde og gjøre båten skikkelig sjøklar, ta på oss seilhanskene og krysse Vestfjorden som ekte sjøfolk. Overfarten tar 8-12 timer avhengig av været. Dersom vi er flere båter på tur denne uka så blir dette den store regatta-dagen. Er forholdene gode rekker vi et stopp i “væran” på yttersia av Bodø på overfarten innover. Kanskje det blir Helligvær vi seiler gjennom denne ettermiddagen. Vi får se! På kvelden kommer vi inn til Bodø. Etter en velfortjent ankerdram med akevitt eller eplemost tar vi en liten opprydning ombord så det går kjapt å skvære opp neste morgen.
Dag 8: Avslutning i Bodø
På morgenen kommer vi oss ut av båtene og tar frokosten på Thon hotel på kaikanten, byens beste frokost. Mange takk for en flott tur!
Programmet
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden det oppe i nord er et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Svolvær
Vi anbefaler å ta Nordlandsbanen til Bodø og hurtigbåt eller Hurtigruta videre derfra til Lofoten. Men Lofoten er jo langt unna for mange, så ofte er alternativet å fly. Da er Svolvær nærmeste flyplass, alternativt kan man fly til Bodø, Evenes eller Leknes. Fra Harstad/Evenes lufthavn går det flybuss direkte til Svolvær, og det går også buss fra Leknes til Svolvær.
Reise Bodø
Nordlandsbanen går helt til Bodø, og med nattog fra Oslo til Trondheim så er det en flott reise fra Sør-Norge. Dersom du bor langs kysten kan hurtigbåt eller selveste Hurtigruten være en mulig reisevei, enten nord- eller sør fra. Du kan selvfølgelig også fly til Bodø og det finnes ofte rimelige billetter
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge deltakernes kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for å drøfte risiko.
Nivå på turen
Seilmessig er ikke våre turer særlig vanskelige, og skipperen kan håndtere skuta omtrent alene, så du er velkommen med uansett! Vi har både med folk som aldri har seilt før og erfarne seilere. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/-kvinne så fort som mulig, og er du erfaren vil du få mer ansvar og større utfordringer. Langs kysten seiler vi oftest i beskyttet farvann, og vi har stort sett mulighet til å velge mer eller mindre utsatte ruter, avhengig av været. Om vi skal over et åpnere havstrekk forbereder vi oss godt, og får en strålende opplevelse. Men værgudene bestemmer, så du må være forberedt på både vindstille og seiling i hardere vær!
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. En del jakker er kanskje ikke vanntette “nok”, og ikke så gode på saltvann, så du kan vurdere feks en Oljehyre til å ta på ytterst på de våteste dagene. Selv på sommeren kan det være kaldt på sjøen, så ta med både badetøy og noe varmt. I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, som går på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av tur setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det. I løpet av turen seiler vi også ofte innom noen av områdets beste restauranter i havgapet og spiser på land hvis det er stemning for det.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Når det trengs. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har ønsker eller reservasjoner.
På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke alltid bøttevis med vann. Det er dermed ikke mulig å dusje hver dag, men stort sett annenhver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj eller enda bedre, ta badstue. Og morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur - og hvor mange er vi ombord?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse. De er nok flest mellom 25-55 med oss på tur. Antall deltagere varierer fra tur til tur. Ved mange deltagere utvider vi med flere båter og skippere. På våre turer er vi stort sett flere båter i lag, med 7-10 personer i hver båt.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.