8. oktober - 14. oktober 2023
7 dager
Vi i SeilNorge er jo aller mest glad i den nordligste landsdelen vårres. Det føles som vi aldri blir ferdig med å oppdage og vise fram det beste Nord-Norge har å by på... Likevel har vi hørt rykta om at det finnes en helt okey vakker kyst også lengre sør. Noen går tilogmed så langt som å kalle denne Vestlandskysten et seilerparadis… Så det er vel på tide at vi får tatt deg med på oppdagelsesferd langs kysten av Nord-Vestlandet, med flaggskipet vårt Valiente!
Etter en lang ekspedisjons-sesong kommer Valiente endelig tilbake til kjente kyster, og vi fortsetter seilsesongen utover høsten! Denne turen er en ypperlig anledning til å få seilt langs, og sett de beste utdragene av Vestlandet. Vi skal både få litt utaskjærs seilas rundt Stadt og Hustadvika, samtidig som vi skal kose oss innaskjærs mellom øyer og inn i fjorder! Vi starter i Bergen, cruiser oss nordover via øyrikene i Nord-Hordland, Sogn og Sunnfjord før vi kommer til Måløy. Videre går turen rundt Stadt, innom Sunnmøre og Nordmøre, før vi avslutter inn Trondheimsfjorden.
Dette er en mini-ekspedisjon hvor vi både skal utforske noen av de kulturelle og gastronomiske perlende oppover kysten: Med små fiskevær, utilgjengelige fyr og livlige småbyer. En tur hvor vi skal nyte naturen og utsiktene, på fjelltur på øytopper og med strandhugg på land. Og ikke minst en opplevelse hvor vi skal få testa ut Vestlandsværet: Som både kan by på gnistrende klart høstvær med alle regnbuens farger representert; og kuling og regn med sjøsprøyt, godt driv i seilene og bra med action ombord!
Om du tror dette blir en slags variant av en Hurtigruteseilas må du likevel tro omigjen! Som på alle våre turer, blir du tatt med som en del av mannskapet ombord. Og du får muligheten til å forsøke deg på alle oppgaver som trengs for å få en seilbåt til å virke som den skal: Stå ved roret, heise seil, lage mat, navigere, ta morgenbad, sløye fisk, servere ankerdram, knyte knuter osv.; den komplette seilopplevelse!
På denne turen seiler vi flaggskipet vårt Valiente. Vår største og mest komfortable seilbåt, som samtidig er rigga for ordentlig seilas i alt slags vær og alle slags forhold!
Les mer om båten og se bilder av skuta på link her.
Du trenger ikke kunne seile for å delta, og uansett om du har mye eller lite erfaring så vil vi utfordre deg og du vil lære mye av en slik tur. Dette er en ypperlig anledning for deg som ønsker å teste ut seilas på en større båt, se Vestlandskysten fra sjøen, lære mer om navigasjon i mørket og seilas med skiftende vær- og vind og under de forholdene høsten byr på. Hvis du bare vil være med på en uforglemmelig tur, så er du også hjertelig velkommen om bord!
“
Øyhopping på nordvestlandet er en konstant tidsreise der du seiler forbi gamle handelsstasjoner og nye maritime industrielle knutepunkter, og vi besøker prektige stolte byer bygget på fiske og handel som Bergen og Ålesund. Dette får du blandet med noen av verdens mest kompliserte fjordsystemer med bebyggelse og bondekultur i øst og uendelig øyhav med fiskevær i vest toppet av fjell som venter på tur.
Spør du meg er dette norges råeste område for seiling. Du får alt. Heftige naturopplevelser og en unik og rik kultur fullspekket av opplevelser for alle.
Karl Ruben (Nylig ansatt vestlending og skipper i SeilNorge)
Dag 1: Turstart i Bergen
Vi møtes klokken 16.00 på kaien i Vågen, hjertet i Bergen. Her starter vi med å bli kjent med hverandre, båten og utstyret før vi går gjennom planen for turen. Livet ombord på tur krever samarbeid, og før avreise går vi gjennom rutiner og prosedyrer ombord, for seilas og for nødsituasjoner. Allerede denne første kvelden planlegger vi å kaste loss og kommer oss forhåpentligvis et lite stykke nordover.
Dag 2: Utvær - Norges vestligste punkt, og seilas til Sunnfjord
Første morgen på eventyr byr på seilas over Sognesjøen. Like nord om dette havstrekket finner vi øyriket, Solund, Norges vestligste kommune. Og om forholdene tillater seiler vi innom Utvær, helt ytterst i havgapet. Herifra er det nesten bare et døgn over til Shetland, og en tror vikingene la avgårde vestover på erobringstokt herifra. Vi tar lunsj på Utvær og en tur innom fyret her, om været tillater. Videre nordover går seilasen videre til Sunnfjord, og vi satser på å tilbringe natten på Alden mellom Askvoll og Værlandet/Bulandet.
Dag 3: Fjelltur på Norskehesten og middag i fiskeværet Kalvåg
På øya Alden finner vi en kjent fjelltopp og landemerke langs kysten, kjent som Norskehesten eller Den Norske Hest. Opp hit er det en flott tur på bare noen kilometer bortover, men 480 høydemeter opp. Og med klarvær kan vi se helt til Stadt i nord, Ålfotbreen og Sognefjella i øst og oljeriggene på Gjøa, Statfjord, Troll og Gullfaks i vest. Etter lunsj seiler vi forbi Kinn, og til Bremanger. Her finner vi det sjarmerende fiskeværet Kalvåg, hvor restauranten på Knutholmen frister med noe av havets ferske delikatesser!
Dag 4: Rundt Stadt!
Dette blir en full seildag, hvor vi satser på god bør for å komme oss rundt det beryktede Stadthavet. Fram til Måløy og Selje har vi kunnet lure oss innaskjærs, i beskytta farvann, hele veien fra Bergen. Nå er denne luksusen over for en liten stund, og vi må utaskjærs rundt Stadtlandet. Med gode forhold er dagens etappe likevel en av de flotteste, hvor vi passerer nydelige sandstrender på rekke og rad; Vetvika, Refvika, Hoddevik og Ervik. Før vi kommer til Søre Sunnmøre, og passerer Runde og Ulsteinvik før vi er fremme ved dagens mål; Ålesund. Denne arkitektonisk spesielle og veldig sjarmerende kystbyen fortjener et besøk, og her får vi oss både noe godt i glasset og på tallerkenen etter eget ønske!
Dag 5: Kajakk i Ålesund og besøk på Onøy fyr!
Denne morgenen planlegger vi for mulighet til å ta en guidet padletur rundt i jugendbyen. Alternativt seiler vi til Godøya og går på fjelltur opp til Storhornet for utsikt utover Alnes og Alnes fyr. Seilasen videre går inn bak Nordøyane nord for Ålesund, på vei mot Molde og Romsdalskysten. Her ytterst ute finner vi et av Norges sørligste levende fiskevær på Ona. Vi stopper innom her for en beinstrekk til det kjente fyret, og en liten hvil før vi legger avgårde for nattseilas rundt Hustadvika.
Dag 6: Rundt Hustadvika til Kristiansund og gjennom Trondheimsleia
Vi satser på fin bør utaskjærs rundt Hustadvika, og utpå morgenkvisten passerer vi forbi Kristiandsund. Her tar vi et stopp for kaffe og kake, og lokalmat-shopping hos de lidenskapelige kokkene på Mætt & God. Videre fra byen med de fire landene, går seilasen inn mot Trondheimsleia. Forbi de tusenvis av holmene og skjærene rundt Smøla, som vist er hjem til landets største bestand av havørn. Og langs de spisse toppene på Tustna og innover mot Romsdalen og Sunndalen.
Dag 7: Takk for nå i Trondheim
Alt etter hva vind og vær tilsier, så satser vi på å også bruke siste natt for å komme oss hele det siste stykket inn Trondheimsfjorden. Vi vil ha passert Munkholmen, og være i havn litt etter lunsj. Og i god tid til at vi får pakket, vasket og ryddet oss ut av båten før vi avslutter turen senest kl. 16.00. Tusen takk for en uforglemmelig opplevelse!
Programmet
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?
Inkludert
Ikke inkludert
Depositum og betaling
Du betaler kun depositum (kr 6000,-) ved påmelding, resten av betalingen forfaller 60 dager før turstart.
Reise generelt
Hvis du har tid, så oppfordrer vi alltid til å reise så miljøvennlig som mulig. Noen ganger må vi fly, men ikke alltid. Å reise langsomt gir også en annen start på ferien enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere sammen er gode alternativer! Legg gjerne inn litt ekstra tid før og etter, siden vi her langs kysten har et vær som av og til kan endre planene dine… Eventuell overnatting før og etter turen må ordnes på egenhånd. Er du i tvil om hvor du skal bo gir vi deg gjerne noen anbefalinger.
Reise Bergen
Til og fra Bergen er Bergensbanen over fjellet fra Oslo et selvsagt valg om du reiser den veien, med et utvalg avganger daglig inklusive nattog. Det går en rekke busser og hurtigbåter nord og sørover kysten, om du kommer den veien ifra. Og Flesland har flygninger både innenlands og utlenlands.
Reise Trondheim
Trondheim vil skryte på seg å være "midt i landet", og selvom det geografisk ikke er helt riktig, kan det ha et snev av sannhet i seg når det gjelder infrastruktur. Toget til eller fra Trondheim er gull, og du kommer deg med tog hit direkte både fra Oslo, Bodø og Sverige/Stockholm! Det går diverse busser til/fra Trondheim. Og om du skal til eller fra kysten går også Hurtigruten innom Trondheim. Må du likevel fly har Værnes rikelig med avganger og ankomster fra inn- og utland jevnlig hver dag.
Sikkerhet og risiko - generelt
Vi tar sikkerhet på største alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Om bord i båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner, så å bygge din kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktig for at du skal være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne, du læres opp til å utgjøre mannskapet ombord. Ta gjerne kontakt med oss for en prat om sikkerhet og risiko på våre turer.
Nivå på turen
Dette er vår mest tilgjengelige vintertur, for alle som er interessert i dyreliv og spektakulær natur! Seilmessig er denne turen ikke særlig vanskelig, og vi holder oss stort sett i beskytta farvann gjennom hele seilasen. Du må likevel være forberedt på både vindstille og seiling i hardere vær. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer.
Utstyr/pakking
Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-/ski-/fjellutstyr. Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. For høst-seilas er det viktigste å huske å ha nok luft i mellom lagene med klær. Så ta med romslige klær og sko, gjerne noen nummer for store, og godt med ull! I god tid før avreise sender vi deg en detaljert anbefalt pakkeliste for turen.
Mat og matlaging
På våre turer blir du del av mannskapet ombord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, som går på rundgang blant deltakerne. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av tur setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat. Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det.
Våre forventninger til deg
Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Når det kreves. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av, og by litt på seg selv. Vi har mange forskjellige mennesker med oss på tur, og de fleste går veldig godt overens. Vår erfaring er at det å gjøre ting sammen med andre, og ikke minst med nye mennesker og forskjellige personligheter enn man kanskje er vant med, er det som skaper de beste, mest interessante og minneverdige historiene:)
Livet ombord og overnatting
Livet ombord i seilbåt er sosialt og trivelig, men kan for noen oppleves som ganske intimt, noe det er viktig å være forberedt på. På våre turer deltar alle i driften av seilbåten og alle regnes som mannskap. Vi vil gjerne bli godt kjent med deg og håper at du blir godt kjent med alle andre på seilbåten så fort som mulig. Det krever en viss tålmodighet, raushet og et åpent sinn for å trives i et slikt fellesskap, men gevinsten av nye bekjentskaper og helt rå naturopplevelser veier opp for det meste, så fort man blir komfortabel med livet på sjøen.
Overnatting på båten er en del av moroa. Innkvartering er i dobbeltlugarer, hvor noen har dobbeltseng og noen har køyeseng-løsning. Båt- og lugarfordeling kan være litt av en kabal, men vi mener selv vi er blitt ganske gode på det. Si ifra til oss hvis du har spesifikke ønsker. På båten har vi mye varme og mye god mat, men ikke alltid bøttevis med vann. Det vil dermed ikke være mulig å dusje hver dag, men kanskje annenhver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj eller enda bedre, ta badstue. Og morgenbad er gratis og alltid tilgjengelig, hele året.
Hva slags folk er med på tur - og hvor mange er vi ombord?
Mange reiser alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er åpne, morsomme og engasjerte mennesker du blir venner med nesten uansett. Det å dele storslåtte opplevelser i naturen skaper sterke bånd! Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en god turopplevelse.
Miljø og bærekraft
Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre. Vi har også egne turer der vi plukker søppel og rydder strender.
Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte.